Ez a szakterület a váll sérüléseinek és degeneratív betegségeinek műtéti és nem műtéti kezelésével foglalkozik. A szakorvos feladata a vállban, illetve a váll környékén jelentkező fájdalmak-, vállízületi mozgásbeszűkülés hátterében álló okok feltárása, a helyes diagnózis felállítása, a megfelelő kezelési stratégia meghatározása.

A váll fizikai sérülései

A vállak jellegzetese sérülései a törések, ficamok, szalag- és ínsérülések, amelyek általában valamilyen fizikai behatás, baleset vagy sportsérülés következtében alakulnak ki. A sérülés jellegétől és mértékétől függően lehet szükség műtétre vagy műtét nélküli terápiára.

A vállfájdalom

A panaszok hátterében sokféle ok állhat: sérülés, kopás, túlterhelés, vagy a test más területéről a váll irányába sugárzó fájdalom. Az életkor előrehaladtával jellemzően változnak a fájdalmat kiváltó okok: fiatalabb korban esés, sportsérülés okozhat panaszokat, később a fizikai munka vagy a túlzott, illetve nem megfelelően végrehajtott edzés. A középkorúaknál már megjelenhet mészlerakódás az inakban, ami ugyancsak fájdalmat okozhat, majd a különböző megerőltetések hatására egyre könnyebben jöhet létre a váll izmainak, inainak szakadása is. A vállízület kopása napjainkban már a fiatalabb korosztályt sem kíméli, ugyanakkor előfordulása a 60 év felettiek körében jellemzőbb. A fájdalmak jelentkezhetnek terhelésre, de többnyire pihenés, alvás közben okoznak panaszt.

A váll jellegzetes betegségei

A leggyakrabban előforduló betegségek az ízületi kopás, ín-, izom-, és szalagszakadás, mészlerakódás, ficamok és azok következményei.

A panaszok kezelése, gyógyítása

A váll különböző eredetű fájdalma miatt az érintett személy egyre kevésbé használja a karját, ami a mozgástartomány beszűkülésével jár. Gondot okoz az öltözködés, kisebb súlyú táska kézben tartása illetve a fájdalom az alvást, pihenést is megzavarja. Mindez az életminőség romlásához vezet, a páciens komfortérzete, munkavégző képessége csökken. A pontos diagnózishoz ajánlott kezelés – pl. pihentetés, megfelelő gyógyszerek, gyógytorna, műtét – precíz követése nyomán folyamatosan javul a váll állapota. Tény az is, hogy ez a folyamat nem gyors, így a gyógyuláshoz a szakorvos javaslatán kívül a páciens türelmére, kitartó együttműködésére is szükség van. 

ORVOSUNK:

 

RECEPCIÓ:


Időpontkérés