Az urológia foglalkozik mind a férfiak, mind a nők esetében a vesék nem-belgyógyászati betegségeivel, a vesevezetékek, húgyhólyag és húgycső megbetegedéseivel. Férfiaknál ez kiegészül a herék, mellékherék, prosztata és ondóhólyag területén jelentkező elváltozások ellátásával.
A vesék belgyógyászati betegségei a nefrológusra tartoznak.
Az urológus foglalkozik a merevedési zavarokkal férfi meddőségi problémákkal és a vizelettartási, illetve ürítési nehézségekkel is.

Urológiai vizsgálat során a szakorvos négyszemközt, diszkrét környezetben meghallgatja a páciens problémáit, majd fizikális orvosi vizsgálatra, szükség esetén laboratóriumi és műszeres vizsgálatokra kerül sor. Az orvosi vizsgálat nem jár fájdalommal, a közhiedelemmel ellentétben a prosztata vizsgálata (mely a végbél felől tapintással történik) sem fájdalmas, legfeljebb némi kellemetlenséggel járhat.

Laborvizsgálat céljára a vérből, vizeletből, nemi szervek váladékából lehet mintát küldeni.

Képalkotó diagnosztikai vizsgálat céljára leggyakrabban az ultrahangot használja az urológus, mely teljesen fájdalmatlan és káros hatásoktól mentes vizsgálat. Jól vizsgálható vele a vese, a húgyhólyag, a prosztata és a herék is.

Az urológiai problémák nagy része jól kezelhető gyógyszeresen, bizonyos problémák esetén azonban a műtéti megoldás a célravezető. Az urológiai műtétek gyakran megoldhatók endoszkópos úton, még olyan esetekben is, melyeket korábban csak a nyitott sebészi úton lehetett orvosolni.

 

Mikor forduljunk urológushoz?

  • vesetáji, nem mozgásra jelentkező fájdalmak esetén
  • alhasi fájdalmak esetén
  • herefájdalmak, herezacskóban tapintott elváltozások és hereduzzanat esetén
  • hímvesszőn észlelt elváltozások esetén
  • vizelet csípés, véres vizelet, nehézvizelés, akadozó vizelés, gyakori vizelési ingerek esetén
  • merevedési zavarok esetén
  • meddőségi kivizsgálás részeként

  

ORVOSAINK:

 

RECEPCIÓ:


Időpontfoglalás