A reumatológia a mozgásszervi megbetegedéssekkel, a csontok, inak, izmok, ízületek, valamint a gerinc elváltozásainak konzervatív, nem műtéti kezelésével és a csontrikulásos megbetegedésekkel foglalkozik. A reumatológus szakorvos feladata a diagnózis megállapítása és a gyógyuláshoz vezető terápiás javaslat összeállítása.


A reumatológia kórkép tünetei

A reumatológiai kórképre utaló tünetek a test szinte bármely részén jelentkezhetnek. A legjellemzőbbek:

 • ízületek mozgásakor hallható ropogás
 • boka, csípő, csukló, könyök, térd, váll fájdalma, ha azt nem sérülés okozta
 • az ízület nyomásra érzékeny vagy olyan fájdalmat okoz, amely gyulladásra utalhat
 • az izmok fájdalmai, húzódásai
 • korlátozott mozgás, amely merevséggel fájdalommal jár
 • hát-és gerincfájdalom


A leggyakoribb reumás megbetegedések

 • arthrozis: az ízületek kopásos (degeneratív) betegsége. A csontok felszínét borító porc elvékonyodik, emiatt az ízület deformálódhat, mozgatása fájdalommal és a mozgás terjedelmének beszűkülésével jár
 • spondylosis: a gerinc kopásos betegsége. A csigolyák közötti távolság csökken, az összekötő szalagok meszesednek. A gerinc bármelyik részén előfordulhat, és ott a mozgásképességet jelentősen csökkenti.
 • rheumatoid arhritis: az ízületi hártya gyulladás miatt megvastagodik, deformálódik
 • fájó gerinc: idegbecsípődés, derékfájás, lumbágó
 • csontritkulás (osteoporosis)
 • ínhüvelygyulladások
 • autoimmun eredetű gyulladásos betegségek
 • Bechterew-kór: a gerinc merevségét okozó betegség, amely a csigolyák, valamint a keresztcsont-csípőcsont közötti ízültek elmeszesedése miatt alakul ki
 • lupus (SLE): autoimmun betegség, ez ezzel járó, különböző tünetekkel, amelyeket ízületi fájdalmak, merevség, a mozgás korlátozottsága is kísér
 • Sjögren-szindróma: sokízületi gyulladást is okozó autoimmun betegség, mely főként szem- és szájszárazságot okoz

 

Léda Magánklinika reumatológia Léda Magánklinika reumatológia Léda Magánklinika reumatológia Léda Magánklinika reumatológia

Ízületi kopások javítása injekcióval

Az artrózisról

Az ízületi kopás (artrózis) napjaink egyik leggyakrabban előforduló betegsége. Kialakulásában sokféle tényező játszik szerepet: túlterhelés, sérülés, öröklés, illetve ma még kevéssé ismert sejtszintű folyamatok. Jellemzően a térdben, csípőben, és a gerinc kisízületeiben jelentkezik.

Az ízületben ízületi folyadék van, amely táplálja a csontokat borító porcokat, síkosítja azok felszínét, biztosítja a súrlódásmentes mozgást. E folyadék fontos alkotórésze a hialuronsav. Ha e folyadék állaga romlik, a porcréteg vékonyodni kezd, idővel pedig a csontok fognak egymáshoz dörzsölődni. Mivel a porcnál kevésbé bírják a terhelést, gyorsabban is kopnak, deformálódnak. Emiatt az ízület mozgásképessége is beszűkül, a mozgás és az érintett ízület is fájdalmassá válik.

A porckopás kialakulásának veszélye az életkor előrehaladtával egyre nő. Különösen azoknál fordul elő, akik nehéz fizikai munkát végeznek, emellett örökletes tényezők is szerepet játszhatnak. Komoly kockázatot jelent a túlsúly is.

Az artrózis tüneteit komolyan kell venni, és a kezelését minél előbb ajánlott megkezdeni. Az orvostudomány mai ismeretei alapján, ha a kopás folyamata elindult, az vissza nem fordítható. A már megkezdődött, kialakult artrózisnál a betegség előrehaladásának jelentős lassítására van mód: egyénre szabott gyógytorna, fizioterápiás kezelések, esetleg fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése. E lehetőségek mellett egyre nagyobb tért hódít az ízületek hialuronsavas kezelése.

 

A hialuronsavas kezelés Arthromac 3%-kal

Az ízületi folyadék hialuronsavas pótlásában, feljavításában hatékony és eredményes módszernek bizonyult az Arthromac termékcsaládból az egy injekciós Arthromac 3%. Hatóanyaga a hialuronsav nátriumsója. Természetes alapanyagú, az ízületi folyadékkal megegyező kenési sűrűségű anyag. Mikroorganikus alapú, nem tartalmaz szennyeződést, nem okoz allergiás reakciókat.


Csak egyszer kell szúrni

Jellemző, hogy a receptre felírt, támogatott ízületi injekciókat 5 alkalommal kell beadni. Az Arthromac 3%-kal csak egyszer kell megszúrni a beteg ízületet, és a hatása akár 18 hónapig is tarthat. Kórházi tartózkodásra nincsen szükség.
Minden tűszúrásnak, különösen az ízületi tok átszúrásának van kockázata. Az ismétlést igénylő készítményeknél összességében ez a kockázat minden alkalommal újra jelentkezik.


Az injekció hatása

A beadott folyadék nagy sűrűségű, a kezelést követő egy-két napban okozhat duzzanatot, égő érzést, ami addig tart, amíg a készítmény a saját ízületi folyadékkal el nem keveredik, ki nem egyenlítődik. Ha ezek a tünetek több napig tartanak, a kezelőorvos érdemes újra felkeresni.
A hatás nem azonnali, egyéni adottságoktól függően 2-4-6 hét. Jellemző, hogy a javulás fokozatosan, szinte észrevétlenül jelentkezik, egyszer csak könnyebb, és fájdalommentesebb lesz a mozgás.

A készítményt szakorvosi ajánlásra, minősített szakorvosi rendelőben, arra képesítéssel rendelkező szakorvosi ellátás keretei között lehet csak alkalmazni. A beavatkozás többször is ismételhető, de egy évben belül nem ajánlott.

Léda Magánklinika reumatológia fájó térd Léda Magánklinika reumatológia ízületi kopás ellen injekcióval Léda Magánklinika reumatológia ízületi kopás ellen injekcióval


 

ORVOSUNK:

 

RECEPCIÓ:


Időpontkérés