Léda Magánklinika pulmonológia tüdőgyógyászatA pulmonológia az orvostudomány azon szakterülete, amely a tüdő és a légutak megbetegedéseivel foglalkozik: tüdőgyulladás, bronhitisz, asztma, tüdőtágulás, légzési elégtelenség, alvási apnoe (alvás közbeni légzés kimaradása), a refluxhoz társuló légúti tünetek.
A világ fejlett országaiban a lakosság kb. 10%-át végzetesen érinti a tüdőgyulladás, a tüdőrák és az ún. obstruktív légúti betegeség.


Tünetek

A tüdő, illetve a légutak megbetegedésére utalhat, ha nehézséget okoz a légzés, az éjszakai fulladás, izzadás, a fokozott váladékképződés, a köhögés, a mellkasi fájdalom.


Diagnózis, vizsgálatok

A szakorvos kikérdezi a pácienst a tünetekről, ezt követően fizikális vizsgálatot végez, szükséges esetén a légzés funkció vizsgálatára is sor kerül. A szakorvos javasolhat további labor-, ultrahang, CT-, MR- és röntgen vizsgálatokat a pontos diagnózis felállításához. Allergia-gyanú esetén – ennek megállapításához – további vizsgálatok elvégzésére tesz javaslatot (Prick teszt).

A leletek birtokában a pulmonológus gyógyszeres kezelést és annak ellenőrzését írja elő, szükség esetén kórházi ellátásra tesz javaslatot. 

ORVOSUNK:

 

RECEPCIÓ:


Időpontkérés