Léda Magánklinika Zalaegerszeg neurológia ultrahangA Neurológia a központi és a környéki idegrendszer szerkezeti és bizonyos funkcionális károsodásával összefüggő megbetegedésekkel foglalkozik.

A központi idegrendszer megbetegedése a Stroke, beleértve az agyvérzést, az agyalapi vérzést az agyi infarktust (agylágyulást), a Parkinson kór és egyéb mozgásbetegségek, az Epilepszia, a Sclerosis multiplex, és egyéb Neuroimmunológiai kórképek. A stroke-hoz vezető megbetegedéseket - különös tekintettel a nyaki és az agyalapi nagy erek megbetegedéseire - szintén a neurológia vizsgálja, a neurológus kezeli. A jó- és rosszindulatú agydaganatok szintén ideggyógyászati megbetegedések.
A környéki idegrendszer megbetegedése a különféle neuropáthiák („ideggyulladások”), polyneuropáthiák, a myasthenia gravis, a porckorongsérv, az egyéb gerincbántalmak jelentős része, az „idegbecsípődés”. De a neurológia foglalkozik az ideg-izom találkozás és az izmok betegségeinek nagy részével is.
A fejfájások, szédülése kivizsgálása, gyógykezelése, a memóriazavarok, a demencia kivizsgálása és kezelése szintén a neurológus feladata.
Határterületként számos pszichiátriai, szemészeti, fül-orr-gégészeti, angiológiai, kardiológiai megbetegedéssel találkozik az ideggyógyász szakorvos.

A leggyakoribb ideggyógyászati panaszok: fejfájás, a szédülés, a féloldali átmeneti vagy tartós bénulások, a végtag-vagy testfél zsibbadások, végtagfájdalmak, övszerűen, vagy sávokban sugárzó fájdalom és fájdalmas zsibbadás, a beszéd megértési zavara, a motoros beszédzavar, vagy elkent beszéd. Súlyos betegségre utalhatnak, és kivizsgálást igényelnek a tudatzavarok. Kellemetlen panasz lehet a memória zavar, alvászavar, a mozgások nehezítetté válása, a végtagmerevség.
A neurológus látszólag primitív fizikális vizsgálati eszközei segítségével már egy pontos panaszfelvétel és vizsgálat során meglepően pontos támpontot tud kapni a neurológiai betegségek többségéről. Persze nélkülözhetetlenek bizonyos képalkotó diagnosztikai módszerek: CT, MR, EEG, EMG-ENG, nyaki és agyi ér ultrahang, a transzkraniális ultrahang (TCD) egyes betegségek kivizsgálásában.

Léda Magánklinika Zalaegerszeg neurológia eng vizsgálat Léda Magánklinika Zalaegerszeg neurológia eng vizsgálat Léda Magánklinika Zalaegerszeg neurológia eng vizsgálat
ENG vizsgálat

Léda Magánklinika Zalaegerszeg neurológia emg vizsgálat
EMG vizsgálat

Fontos, hogy ezek eredményeit csak az egész embert nézve, és nem kiragadva lehet értékelni. Az ideggyógyászati kórképek eredményes gyógykezelésének azonban nemcsak ez, és a helyes gyógymód, gyógyszer megválasztása a záloga, de figyelembe kell venni számos pszichés tényezőt is. Az így kialakított, személyre szabott gyógyítási stratégia, empatikus gondozási tevékenység a neurológiai megbetegedések nagy részénél gyógyulást, állapotjavulást, vagy legrosszabb esetben a kórkép előrehaladásának megfékezését, lassulását eredményezheti.

Léda Magánklinika Zalaegerszeg neurológia nyaki ultrahang Léda Magánklinika Zalaegerszeg neurológia agyi ultrahang nyaki ultrahang Léda Magánklinika Zalaegerszeg neurológia agyi ultrahang
Nyaki és agyi ultrahangvizsgálatok

Ha a konzervatív gyógyítás nem elegendő, műtéti, idegsebészeti, ortopéd- vagy érsebészeti műtétre kerülhet sor. Ennek megállapítása az ideggyógyász és az érintett sebész közös feladata.

 

Diagnosztikus lehetőségek: 

ORVOSAINK:

 

RECEPCIÓ:


Időpontfoglalás