Eredete a latin „immunitas” szó, amelynek egyik jelentése: védettség. Az orvostudományban az immunológia az emberi szervezet védekezőképességével foglalkozik, a hibás működést, illetve annak okait vizsgálja. Az egészséges szervezet védekezik a különböző fertőzésekkel szemben, maga termeli meg azt az ellenanyagot, amellyel legyőzi a betegséget. Antigénnek nevezik azt anyagot, amely elindítja az antitestek termelését, így hozza működésbe a szervezet védekező mechanizmusát.


Tünetek

Szinte minden embernél előfordul, hogy nem mindig érzi magát teljesen egészségesnek, levert, fáradt, esetleg lázas, de jellemzően ilyenkor valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzés áll az okok mögött, amelyet megfelelő kezeléssel meg lehet gyógyítani. Vannak azonban olyan tünetek, amelyek hosszú idejű fennállása esetén érdemes felkeresni az immunológus szakorvost: tartós láz, hőemelkedés, gyakori hurutos megbetegedés, foltos hajhullás, tartós izom-, és ízületi fájdalmak, gyakran visszatérő gyulladások.


A vizsgálat menete

Az immunológus szakorvos az első találkozáskor a hozzá forduló pácienst részletesen kikérdezni a tünetekről. Ennek célja, hogy minél pontosabban meg lehessen határozni mi az a konkrét probléma, amit meg kell oldani. Ezek után tesz javaslatot különböző vizsgálatok elvégzésére, amelyek lehetnek speciális laborvizsgálatok, ultrahangvizsgálatok, MR, CT, izotópvizsgálat. Ha ilyen jellegű eredmények már a páciens birtokában vannak, akkor azt az immunológus részletes megnézi, és annak ismeretében javasol további vizsgálatokat. Fontos jól meghatározni a tüneteket, tünetcsoportokat, ugyanis ezek alapján állapítható meg, hogy azok mögött valóban immunológiai eredetű betegség áll.


Diagnózis és kezelés

A leletek birtokában az immunológus felállítja a diagnózist: fennáll-e az immunbetegség, összefüggésbe hozható-e a szervezet más jellegű panaszaival, immunhiányról, autoimmun betegségről van-e szó, vagy esetleg hormonális, gasztroenterológiai problémáról – ilyenkor az adott terület szakorvosához irányítja. Mindezek ismeretében tesz javaslatot a szükséges kezelésekre. 

ORVOSUNK:

 

RECEPCIÓ:


Időpontkérés