A bőrgyógyászat a bőr, a köröm és a haj elváltozásaival, betegségeivel foglalkozik. Bőrünk állapota tükrözi belső egyensúlyunkat és betegségei általában kellemetlenek, jól láthatóak és feltűnőek is. Okozhatnak egészségi, esztétikai és lelki problémát is. A bőrön észlelt elváltozások megvizsgálásával felismerhető a bőrrák kialakulása még a kifekélyesedési stádium előtt. A rosszindulatú bőrdaganatok, illetve ezek legveszélyesebb fajtája, a melanoma korai felismerése döntő jelentőségű, mert a daganat időben felállított diagnózis esetén egyszerű, helyi érzéstelenítésben végzett műtéttel eltávolítható, ami legtöbbször teljes gyógyulást hoz.

Mi történik a bőrgyógyászati vizsgálat során?

  • Részletes anamnézis felvétel, ami a bőrtünet jellegétől függően a családi anamnézisre is kiterjedhet.
  • Fizikai vizsgálat, mely során a klinikumtól függően, nem csak az érintett régió kerül vizsgálatra, hanem esetenként az egész testfelszín is. Anyajegyvizsgálat esetén az egész testfelszín részletes vizsgálata egy speciális eszköz, a dermatoszkóp segítségével történik.
  • A bőrbetegségek egy részében sor kerülhet szövettani mintavételre, illetve további vizsgálatok (labor, belgyógyászat stb.) elvégzésére is.
  • Jóindulatú bőrdaganatok, vírusos szemölcsök eltávolítása.
  • Terápia beállítása, megbeszélése.
  • Bizonyos bőrbetegségek esetében gondozásba vétel.

 


Elérhető kezeléseink:

Esztétikailag zavaró, változatos kinézetű, egyébként jóindulatú bőrnövedékek, bőrkinövések jelentkezhetnek bőrünkön a kor előrehaladtával.

  • Fibróma (bőrtüske): ártalmatlan kötőszöveti növedékek, leggyakrabban nyakon, hónaljban, lágyékhajlatban, mellek alatt alakulnak ki. Jellemzően kocsányon függ, de lehet lapos is.
  • Angióma (éranyajegy): vörös, pontszerű többszörös érburjánzás. Jellemzően apró elváltozás, de megnőhet, ekkor sérülés esetén vérezhet.
  • Seborrheás keratosis: változó méretű, világos barnától az ijesztő fekete színben is megjelenő morzsalékony felszínű növedék. Ártalmatlan, de esztétikailg igen zavaró lehet.


Miért javasolt a jóindulatú elváltozások kezelése?

Esztétikai szempontok állhatnak a háttérben, zavaró a jelenlétük. Irritálódhatnak a mindennapi tevékenység során, sérülhetnek, fájdalmassá válhatnak: pl. borotválkozás, sportolás közben, nyaklánc beleakad, stb.
Laikus számára sokszor nehezen megkülönböztethetőek az anyajegyektől, ezért bármilyen beavatkozás előtt feltétlenül bőrgyógyászati szakvizsgálat javasolt elkülönítésükre. Az eltávolítás történhet fagyasztással vagy elektrosebészeti beavatkozással, a beavatkozások előtt nem szükséges szövettani vizsgálat. 
Amennyiben a dermatoszkópos vizsgálat során festékes anyajegy diagnózisa vagy rosszindulatú bőrdaganat gyanúja merül fel, az eltávolítás csak műtéti kimetszéssel végezhető el. Ebben az esetben a szövettani vizsgálat szükséges a műtét után.

 

Kriosebészet (mélyfagyasztás)

A folyékony nitrogénnel történő fagyasztás során az extrém hideg (kb. -50 Celsius fok) hatására roncsolódik a bőrelváltozás, átmenetileg hólyag, kipirosodás, duzzanat, esetleg seb képződik, ami később a pörk alatt hámosodik. A fagyasztás csak pár percig tart és kizárólag orvos használhatja. Előnye a könnyű használat és a kiváló esztétikai eredmény.

Ezt a kezelési módot számos bőrelváltozás kezelésére használjuk:
 - korral jelentkező hámszemölcsök (seborrhoeas keratosis)
 - napfénykárosodás okozta ún. solaris keratosisok
 - vírusos szemölcsök (verruca vulgaris),
 - nemi szervi szemölcsök

A fagyasztó-toll végét kb. 1 cm-re tartva a bőrfelszíntől folyékony nitrogént fújunk a bőrre, amíg egy meghatározott nagyságú fehér színű terület alakul ki. A fagyott állapot fenntartása a folyékony nitrogén időszakos adagolásával érhető el. A fájdalom tolerálható, de előfordul, hogy 1-2 napig fennáll. A kezelt területtől és az elváltozás fajtájától függően szükséges lehet többszöri kezelés, melyeket 2-3 hetente végezhető. Szem körüli területen nem használható.
Esetleges mellékhatások: hólyagképződés, hegképződés, a bőr textúrájának megváltozása, fájdalom, hyperpigmentáció.


Elektrosebészet

A rádiófrekvenciás kauter egy olyan elektrosebészeti eszköz, ahol az elektróda hegyéről a nagyfrekvenciás hullámok bejutnak a szövetekbe, a hullámok energiája a szövetbe jut, a szövet felmelegszik, a felületi sejtek "elpárolognak”. Előnye a szinte vérzés nélküli beavatkozás, szövetkímélő vágást és csak minimális sérülést okoz a bőrön, így az igen gyorsan gyógyul, és számottevő hegképződésre sem kell számítani.
A készülékre többféle elektróda illeszthető, az orvos így az adott elváltozás eltávolításához igazíthatja legmegfelelőbb elektródát. A beavatkozás előtt előzetes érzéstelenítést is alkalmazunk, ha szükséges. A gyógyulás ideje néhány nap, max. 1 hét, ezen idő alatt nem javasolt uszoda, szauna, fürdő használata, továbbá kerülendő az intenzív napfény.

A rádiófrekvenciás sebészeti beavatkozást esztétikailag zavaró bőrnövedékek, bőrkinövések kezelésére alkalmazzuk:
 - fibrómák
 - korral jelentkező hámszemölcsök (seborrhoeás keratosis)
-  éranyajegyek (angióma)

A beavatkozás biztonságos eljárás. Lehetséges ritka szövődmény a felülfertőződés, gyulladás. A sebgyógyulás után halvány folt maradhat vissza, ami pár hét alatt halványodik, majd bőrszínűvé válik. A kezelést fokozott elővigyázatossággal kell végezni, ha a paciens véralvadásgátló gyógyszert szed.

  

ORVOSAINK:

 

RECEPCIÓ:


Időpontkérés