Az allergia egy túlérzékenységi reakció, melyben az ember és a természet kapcsolatában kialakult immunrendszeri egyensúlyt valami megzavarja. Az immunrendszer védekezik a behatoló kórokozók, vírusok, baktériumok, férgek ellen. Allergia esetén azonban a környezetünkben levő ártalmatlan anyagokkal (házipor, pollenek, állati szőr, gomba, ételek) szemben indít el az immunrendszer egy felfokozott védelmi reakciót, melynek következtében allergiás tünetek alakulnak ki. Későbbiekben allergiás betegségek lesznek, aszerint, hogy az allergia mely szervrendszert vagy rendszereket érint. Az enyhe szénanáthától a súlyos, életet veszélyeztető anaphylaxiás reakciókig mindent megfigyelhetünk. A banálisnak tűnő betegségek is jelentősen befolyásolják az életminőséget.
Gyakori probléma, hogy a betegek alábecsülik panaszaikat, nem fordulnak szakemberhez és az esetek többségében a betegségük súlyosbodik. Az allergiás betegségek előfordulása egyre nő az életmódváltozás miatt. Civilizációs betegségnek tekinthető.

Leggyakoribb betegségek: szénanátha, hörgő asztma, csalánkiütés, kötőhártyagyulladás, angioneurotikus oedéma (száj, nyelv, ajak, fej és egyéb helyeken duzzanat), ételallergia, rovarcsípés allergia.

Allergiás tünetek: orrfolyás, szem-, fül-, garatviszketés, orrdugulás, visszatérő köhögés, fulladás, mellkasi sípolás, mellkasi feszülés, bőrviszketés, -pirosság, csalánszerű kiütések, bizonyos ételek után puffadás, hasmenés, fájdalom, hányás. Rovarcsípés után különböző súlyosságú helyi és általános reakciók.

Allergiás tünetek jelentkezése esetén konzultációt követően allergológiai vizsgálat javasolt. 

ORVOSUNK:

 

RECEPCIÓ:


Időpontfoglalás