Ragasztásos visszérműtét – új generációs ragasztóval

A visszérkezelésben alkalmazott műtéti eljárások sokat fejlődtek az elmúlt években. A fejlesztések célja, hogy a lehető legkevesebb műtéti metszést alkalmazva, a beavatkozás szövődményi lehetőségeit csökkentve, a műtét utáni időszak kellemetlenségeit mérsékelve, a felépülési időt rövidítve érjük el a lehető legjobb műtéti eredményt.
Ezen fejlődés lépcsőfokait jelentette a rádiófrekvenciás és lézeres beavatkozások bevezetése. Újabb lépcsőfok a ragasztásos visszérműtét.

Mit jelent a ragasztásos visszérműtét?

A beavatkozás során a kezelendő ér üregébe juttatjuk a ragasztóanyagot egy speciális katéter segítségével a kezelendő visszér ultrahang vezérelt szúrásával, a katéter helyének ultrahangos nyomonkövetésével. A katéter végén lévő led fény segítségével a beavatkozást végző orvos a legtöbb esetben (kivéve a nagyon vastag zsírréteg jelenlétét a véna fölötti testtájon) vizuálisan is követni tudja a katéter útját. Ez a beavatkozás nem igényel általános érzéstelenítést, a szúrás helyén kell csak helyi érzéstelenítést alkalmazni.
A beavatkozást követően a páciens akár azonnal visszatérhet a normál életbe, kompressziós harisnya viselésére nincs szükség.

Milyen ragasztót használunk?

A ragasztó anyaga régóta ismert a gyógyászatban. Ez az új típusú, a még jobb hatékonyság érdekében továbbfejlesztett, módosított cianoakrilát, amelynek biztonságos használatát már több klinikai vizsgálatban igazolták.
Az általunk alkalmazott típusát (VenaBlock) a világ egyik legnagyobb, az európai régióban legnagyobb és legmodernebb gyártókapacitással rendelkező RD Gobal-Invamed cég állítja elő, és forgalmazza világszerte.
A ragasztóanyag egy nagyon vékony katéterrel bevihető. Akkor polimerizálódik, ha folyadékkal, vérrel érintkezik, de a gyors polimerizációnak köszönhetően azonnal kifejti a hatását, biztosan tapad az ér belső falához, és kivételes eredményességgel szünteti meg a véráramlást.. A polimerizáció után a ragasztó rugalmas marad, majd idővel elbomlik.
A beavatkozás jellegéből következőleg minimális szövődménnyel (kisebb, rövid ideig tartó helyi gyulladás, allergiás reakció) lehet esetenként számolni.

Milyen előnyökkel jár ez a módszer?

  • nincs a lágyékhajlat érzékeny területén műtéti metszés
  • minimális, és nagyon ritka a műtét utáni bevérzés a szövetek között, nincs sebfájdalom
  • a műtét után közvetlenül felkelhet, lábra állhat a beteg, nincs szükség kórházi megfigyelésre
  • a műtétek ambulánsan elvégezhetőek (akár „ebédszünetben” is elvégezhető a beavatkozás)
  • a műtét érzéstelenítés nélkül végezhető, nem szükséges helyi érzéstelenítés, gerincközeli érzéstelenítés vagy altatás
  • a szúrások, metszések hiánya miatt kitűnőek az esztétikai eredmények
  • a műtét azonnal ismét munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak, fájdalmas gyógyulás
  • a hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől, sőt annál akár jobbak is lehetnek bizonyos indikációk esetén
  • A gyártó termékcsaládjának más tagjai ugyanilyen, könnyen és hatékonyan alkalmazhatóak perforáns vénák, felszíni vénák, sőt aranyér esetén is

Minden beavatkozást részletes érsebészeti vizsgálat előz meg annak érdekében, hogy a szakorvos el tudja dönteni, hogy a páciens megfelel-e a beavatkozás feltételeinek, vagy más eljárást javasol.

venablock ragasztásos visszérműtét visszér Lédaklinika Léda Magánklinika Zalaegerszeg