Dr. Peer GabriellaAz új koronavírus okozta fertőzés hivatalosan is világjárvány. Éppen ezrért nem meglepő, ha valakinek viszketni kezd a szeme, folyni az orra, vagy hirtelen köhögni kezd, az illetőben felmerül, hogy netán koronavírussal fertőződött meg. A tavaszi virágzások idején sokaknak vannak allergiás, asztmás tünetei, azonban nem szabad összekeverni az allergia, a sima megfázás, az influenza vagy az új koronavírus tüneteit. A különböző tünetek közötti eligazodáshoz dr. Peer Gabriella háziorvost, infektológust hívtuk segítségül.

A koronavírus jelenléte, az attól való félelem miatt az egyébként szokványos tüneteknek is nagyobb jelentőséget tulajdonít az érintett – mondja a szakember. Fontos, hogy ne gondoljunk rögtön arra, hogy koronavírussal fertőződtünk meg, hanem alaposan figyeljük meg magunkat.

Vegyük sorra, hogy melyiknek, mi a jellegzetessége.

ALLERGIA. Aki tudja magáról, hogy allergiás, az azt is tudja, hogy e betegséggel járó tünetek általában szezonálisan jelentkeznek, évente akár többször is, gyakori időközönként. Tünetei általában enyhék, annak is, aki még nem tudja magáról, hogy allergiás. Az allergia főként szemre hat, viszketést okoz, emellett az orrdugulás, orrfolyás is jellemző. E jelenségeket esetenként bőrkiütések is kísérhetik.

MEGFÁZÁS. Egy egyszerű megfázás általában szintén enyhe tünetekkel zajlik, és rendszerint magától, hamar elmúlik.

A két megbetegedés közös jellemzői, hogy a légúti panaszok, az orrfolyás, torokfájás az idő előre haladtával nem súlyosbodnak. Az érintett személyt nem dönti le a lábáról, nem fáradékony vagy gyenge, nincsenek végtagfájdalmai. Ugyanakkor idős korban, társbetegségek esetén a tünetek elhúzódóan, súlyosabb formában jelentkezhetnek.

ASZTMA. Az asztmás betegség tünetei között nem szerepel a láz, általában enyhébb tünetekkel indul a szezonális kiújulása. Ha a beteg tudja magáról, hogy asztmás, akkor annak már előzményei vannak, korábban elvégzett vizsgálatok, esetleg rendszeresen szedett gyógyszerek. Az évről évre visszatérő panaszok – kezdetben lehetnek enyhék vagy súlyosabbak – a meglévő gyógyszerekkel hamar enyhülnek. Az asztmás betegnek is lehetnek légzési panaszai – általában a jól ismert kilégzési-nehezítettség –, melyet a hörgők gyulladásos reakciói okoznak. Ezek a tünetek a tartósan szedett gyógyszerekkel általában enyhülnek. Tudni kell azonban, hogy az asztmás betegek fogékonyabbak a súlyosabb lefolyású vírusos légúti megbetegedésekre, ők a fokozott kockázatú betegcsoportok közé tartoznak.

Az INFLUENZA és az új KORONAVÍRUS fertőzés elsősorban hirtelen lép fel, az alsó légutakat támadja meg, masszívabb tünetekkel indul. Vezető tünete a láz! A betegség általában néhány nap alatt nem enyhül, hanem egyre súlyosbodik. A koronavírus okozta megbetegedésre is jellemző a nehézlégzés, a légszomj és e tünetek mellett kialakulhat a tüdőgyulladás is.

- Azt is mondhatnánk, hogy minden együtt van, hiszen a kitavaszodás előcsalogatja az allergiát, az asztmát, akár össze is szedhetünk egy kis megfázást, közben pedig tart még az influenza-szezon, mindezt megfejeli a koronavírus okozta járvány. Könnyen vagy nehezen lehet megállapítani, hogy kinek, milyen problémája van?

A kezdeti, enyhe tünetekkel jelentkező szakaszban még nehezen lehet megállapítani, hogy mivel állunk szemben – mondja dr. Peer Gabriella. Az esetlegesen ismert kórelőzményi adatok, a szezonalitás, a betegség indulása, a láz megléte vagy hiánya, a fejfájás előfordulása, az orr- illetve a szemtünetek, a tünetek súlyossága, a légzési panasz, a légszomj megléte vagy hiánya, bőrtünetek, az érintett személy általános állapota – ezek azok, amelyek figyelembe vételével kell a diagnózist felállítani. Fontos kapaszkodó, hogy a kezdeti tünetek után mi történik: javulás vagy súlyosbodás következik be az állapotban.

- Mit tegyen bárki, aki érintett, a koronavírus fertőzés idején?

Fontos a tünetek megfigyelése, és ha a helyzet nem javul, akkor célszerű orvoshoz fordulni. Az asztmásokra mind az influenza, mind pedig a koronavírus különösen veszélyes. Ha felülfertőződnek bármelyik vírussal, az állapotuk súlyosbodhat. Ilyen esetben gondolniuk kell arra, hogy vírusos fertőzésük van.

Most minden az új koronavírusról szól, de nem szabad megfeledkezni az influenzáról sem, ami jelenleg is tombol hazánkban. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nemcsak a koronavírus, hanem az influenza is okozhat megbetegedést, esetleg tüdőgyulladást! Emellett a megindult virágzásnak köszönhetően, a szezonális allergiás, asztmás megbetegedések is kialakulóban vannak.