Dr. Peer GabriellaA világjárvánnyá minősített vírusos megbetegedésről nap, mint nap érkeznek hírek. A kontinensek, országok között zajló mozgások – utazás, kereskedelem – miatt a betegség ott is megjelenhet, ahol eddig még nem diagnosztizálták a vírus jelenlétét. Dr. Peer Gabriella, a Léda Magánklinika infektológusa a megelőzés fontosságára, módszereire és az orvos fordulás eseteire hívja fel a figyelmet.

A vírus és a fertőzés tünetei

Az új típusú koronavírus – amely Kínából indulva terjed, COVID-19 néven nevezték el – a légutakat támadja meg. A tünetek kezdetben hasonlítanak az influenza vagy más légúti fertőzés tüneteire: láz, fáradékonyság, gyengeség, légzési nehézségek, légszomj, száraz köhögés, hasmenés.

A vírus terjedése

Jellemzően cseppfertőzéssel terjed, de az sem nem kizárt, hogy fertőzött széklettől is el lehet kapni a betegséget. Lappangási ideje: kb. 14 nap.

Mikor gondoljunk koronavírusos megbetegedésre?

Csak abban az esetben, merüljön fel bennünk, hogy ezzel a vírussal fertőződtünk meg, ha:

  • vannak tünetek
  • ha a vírussal érintett országban jártunk
  • ha fertőzött beteggel állhattunk kontaktusban.

A rendszerint előforduló, különböző légúti megbetegedéseket biztosan nem a koronavírus okozza.

A betegség kezelése – antibiotikummal nem!

Jelenleg még nincs gyógyszer, ami bevethető a koronavírus ellen. A megbetegedés utáni kezelés célja a tüntetek mérséklése, enyhítése, az életfunkciók fenntartása. Mivel vírusról van szó, az antibiotikumok hatástalanok, alkalmazásuknak nincs értelme.

A megelőzés

Hasonlóan a cseppfertőzéssel terjedő betegségekhez, ez esetben is ugyanazok az óvintézkedések alkalmazandók:

  1. Kerüljük a zsúfolt helyeket, a zsúfolt várótermeket, szakrendeléseket. Az általános kivizsgálásokat, fizikoterápiás kezeléseket lehetőleg halasszuk el néhány héttel.
  2. Rendszeresen és alaposan mossunk kezet szappannal, legalább 20-30 másodpercig.
  3. Ha nincs lehetőség a kézmosásra, használjunk alkoholos fertőtlenítő kéztisztító zselét.
  4. Köhögéskor, tüsszentéskor legyen a szánk, arcunk előtt zsebkendő, vagy ha sem sikerül előkapni, akkor használjuk a könyökhajlatot. Semmiképpen se prüszköljünk a levegőbe!
  5. Kerüljük a kézfogást és tartsunk megfelelő távolságot (kb. 60-80 cm) beszélgetéskor.
  6. Tartózkodjunk levegőn, a munkahelyi és otthoni tereket rendszeresen szellőztessük, szedjünk vitaminokat, étkezzünk egészségesen, öltözködjünk az időjárásnak, hőmérsékletnek megfelelően, előzzük meg a megfázást.

Az arcmaszk

Akinek nincsenek légúti tünetei, annak nem kell maszkot viselnie! A gyógyszertárakban kapható maszk a koronavírustól nem véd meg. Ha valaki légúti tünetet észlel magán – akár egyéb vírus okozta, akár baktérium – a további fertőzés szóródását tudja vele megakadályozni, vagyis a környezetét védi ezzel.
A koronavírusos beteg és a vele azonos környezetben élők is karanténba kerülnek. A koronás beteg közvetlen környezetében élőknek csak a speciális maszk jelent védelmet, ugyanakkor a beteg is csak speciális maszkkal tudja védeni őket.

Az utazás

Ne utazzunk fertőzött területre, csak, ha elkerülhetetlen, ez esetben fontos az előzetes tájékozódás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus. Az alapos, körültekintő higiénés szabályokat mindenképpen tartsuk be. Csak halaszthatatlan esetben utazzunk, a turisztikai kirándulásokat célszerű elhalasztani.

Hazaérkezés fertőzött területekről

Legalább 14 napig fokozottan kell figyelnie az egészségi állapotát. Ha jelentkezne a láz, köhögés, légszomj: NE MENJEN A RENDELŐBE! Telefonon hívja fel a háziorvosát, és a tőle kapott instrukciókat pontosan tartsa be! A háziorvos, illetve a területileg illetékes népegészségügyi osztály dönt a további teendőkről, az aktuális eljárásrend szerint.
Külföldön észlelt megbetegedés esetén az adott országban történik az ellátás, illetve az elkülönítés. Ha fertőzött területen járt vagy valamilyen kontaktusban volt fertőzött személlyel, a 14 napos karatén mindenképpen javasolt.