Léda Magánklinika Zalaegerszeg MovemberA movember elnevezés az angol mustache (bajusz) szó és a november összevonásával jött létre. Kezdeményezője egy ausztrál baráti társaság (1999-ben), akik elhatározták, hogy egy hónapig nem borotválkoznak, így hívják fel a figyelmet a prosztatarákra, a megelőzés, szűrés fontosságára. A mára nemzetközi mozgalommá vált akcióval ez az őszi hónap arra buzdítja a férfiakat, hogy törődjenek többet az egészségükkel, tegyék félre a szemérmet és menjenek el urológushoz.

A fenyegető prosztatarák

A férfiakat érintő, második leggyakoribb daganatos betegség, Magyarországon évente átlagosan több mint 4000 prosztatarákot diagnosztizálnak, amelyből mintegy 1500 halálos kiemenetelű. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők sokkal jobban figyelnek magukra, a férfiak viszont csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már komoly fájdalmaik vannak. Pedig az „erősebb nem” esetében is nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, ugyanis csak így fedezhetők fel időben a tumoros betegségek.

Szűrővizsgálat a Léda Magánklinikán

Az évnek ez a hónapja a férfiak egészségéről szól. Klinikánk ebben a hónapban kedvezményes áron végzi el a prosztatarák szűréséhez szükséges laborvizsgálatot – PSA, T vizelet (free PSA-val együtt). Intézményünkben három urológus is dolgozik, érdemi várakozási idő nélkül lehet bejelentkezni hozzájuk. Férfi pácienseinknek javasoljuk, hogy először a labort készíttessék el, és azzal keressék fel valamelyik szakorvost, akik – többek között – megmutatják, hogyan kell az önvizsgálatot elvégezni, és ezen kívül tanácsot is adnak a megfelelő, egészségtudatos férfi életvitelre.

Ne csak novemberben!

A betegségek megelőzése rendszeres szűrővizsgálatokkal lehetséges, amelyre az év valamennyi hónapjában sort lehet keríteni. Ha nem novemberben, akkor a következő hónapban.