Az év ötödik hónapjában rendszerint már nyáriasan süt a nap, amely nem kíméli védtelen bőrünket. Bár az UV sugaraknak számos jótékony hatása van, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a napfénynek káros következményei is lehetnek. A bőr daganatos elváltozásai közül a legveszélyesebb a melanóma. Az ilyen megbetegedések száma évről évre növekszik. Jellemzően 50 év felett fordul inkább elő, de sajnos a 30-40 éves korosztályban már vezető haláloknak számít.

- A melanóma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat – mondja dr. Papp Malvina bőrgyógyász főorvos. Ilyen sejtek vannak az anyajegyekben, de az ép bőrben is. Hogy pontosan minek a hatására hibásodik meg egy sejt, hogy aztán osztódásba kezdjen, még nem tudjuk. Lehet oka a káros UV sugárzás vagy akár genetikai eltérés is.

- A melanóma tulajdonképpen bőrrák?

- A bőrráknak különböző típusai vannak. Minden melanóma bőrrák, de nem minden bőrrák melanóma. Ez utóbbi a legveszélyesebb, mert képes szétterjedni a szervezetben és áttéteket okozni. A melanóma a kezdeti stádiumban csak a bőr felső rétegében jelenik meg. Ekkor még sebészeti úton eltávolítható, ez lehetővé teszi a paciens teljes gyógyulását. Ezért nagyon fontos a szűrővizsgálat, hogy rosszindulatú daganatot minél előbb észre lehessen venni.

- Vannak olyan adottságok, amelyek megléte esetén nagyobb a betegség kockázata?

- Igen. Ilyen a világos bőr, a szőke, a vörös haj, a sok anyajegy, különösen, ha azok szabálytalan alakúak. Akik korábban napégést szenvedtek, és ahol a vérrokonságban előfordult már a betegség. Fontos tudni, hogy akiknek már volt melanómája, ott nagyobb az esély egy újabb kialakulásának.

dermoscope- Lehet valamilyen módon védekezni?

- Célszerű kerülni a tűző napot, a szoláriumot. Erős napsütésben ajánlatos kalapot, ruházatot viselni, kétóránként magas faktorszámú fényvédőkrémet használni felnőtteknek is, a gyerekeknek pedig különösen! Rendszeresen ellenőrizni kell a bőrt, sőt a családtagok bőrét is. Különösen a nyári időszakban érdemes havonta önvizsgálatot tartani. Az ember minél jobban ismeri a bőrét, annál hamarabb veszi észre az elváltozásokat. Akinél fennáll a kockázat, ott évente egy alkalommal tanácsos bőrgyógyásszal elvégeztetni a szűrővizsgálatot. Annak is érdemes, akinek kétségei vannak, és biztosat szeretne tudni.

- Hogyan zajlik egy ilyen a szűrés a Léda Magánklinikán?

- A páciens kikérdezésével kezdődik, hogy tudjuk, mennyire tartozik kockázatos csoportba. A bőrét ún. dermatoszkóp nevű eszközzel nézzük végig, amelyből kettő félét használunk. Az egyiket közvetlenül ráhelyezzük az anyagjegyre vagy a pigment foltra, amely azt felnagyítja és jól láthatóvá teszi a szerkezetét. A másik fajta dermatoszkópot a bőrre helyezés nélkül használjuk, különösen hajlatokban előnyös ezt alkalmazni. A vizsgálat teljesen fájdalommentes. Ilyenkor elmagyarázzuk azt is, hogy az önvizsgálat esetén mire kell igazán figyelni: ha az anyajegy alakja aszimmetrikus, ha a határai nem élesek, elmosódottak, ha nem egyenletes színű, vagy a többitől eltérő színű, ha nagyobb 5 mm-nél, és ha gyorsan növekszik. Amennyiben a páciens bármilyen elváltozást észlel, azonnal forduljon bőrgyógyászhoz.