Léda Magánklinika Zalaegerszeg MovemberA movember elnevezés az angol mustache (bajusz) szó és a november összevonásával jött létre. Kezdeményezője egy ausztrál baráti társaság (1999-ben), akik elhatározták, hogy egy hónapig nem borotválkoznak, így hívják fel a figyelmet a prosztatarákra, a megelőzés, szűrés fontosságára. A mára nemzetközi mozgalommá vált akcióval ez az őszi hónap arra buzdítja a férfiakat, hogy törődjenek többet az egészségükkel, tegyék félre a szemérmet és menjenek el urológushoz.

A fenyegető prosztatarák

A férfiakat érintő, második leggyakoribb daganatos betegség, Magyarországon évente átlagosan több mint 4000 prosztatarákot diagnosztizálnak, amelyből mintegy 1500 halálos kiemenetelű. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők sokkal jobban figyelnek magukra, a férfiak viszont csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már komoly fájdalmaik vannak. Pedig az „erősebb nem” esetében is nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, ugyanis csak így fedezhetők fel időben a tumoros betegségek.

Szűrővizsgálat a Léda Magánklinikán

Az évnek ez a hónapja a férfiak egészségéről szól. Klinikánk ebben a hónapban kedvezményes áron végzi el a prosztatarák szűréséhez szükséges laborvizsgálatot – PSA, T vizelet (free PSA-val együtt). Intézményünkben három urológus is dolgozik, érdemi várakozási idő nélkül lehet bejelentkezni hozzájuk. Férfi pácienseinknek javasoljuk, hogy először a labort készíttessék el, és azzal keressék fel valamelyik szakorvost, akik – többek között – megmutatják, hogyan kell az önvizsgálatot elvégezni, és ezen kívül tanácsot is adnak a megfelelő, egészségtudatos férfi életvitelre.

Ne csak novemberben!

A betegségek megelőzése rendszeres szűrővizsgálatokkal lehetséges, amelyre az év valamennyi hónapjában sort lehet keríteni. Ha nem novemberben, akkor a következő hónapban.

Az év ötödik hónapjában rendszerint már nyáriasan süt a nap, amely nem kíméli védtelen bőrünket. Bár az UV sugaraknak számos jótékony hatása van, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a napfénynek káros következményei is lehetnek. A bőr daganatos elváltozásai közül a legveszélyesebb a melanóma. Az ilyen megbetegedések száma évről évre növekszik. Jellemzően 50 év felett fordul inkább elő, de sajnos a 30-40 éves korosztályban már vezető haláloknak számít.

- A melanóma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat – mondja dr. Papp Malvina bőrgyógyász főorvos. Ilyen sejtek vannak az anyajegyekben, de az ép bőrben is. Hogy pontosan minek a hatására hibásodik meg egy sejt, hogy aztán osztódásba kezdjen, még nem tudjuk. Lehet oka a káros UV sugárzás vagy akár genetikai eltérés is.

- A melanóma tulajdonképpen bőrrák?

- A bőrráknak különböző típusai vannak. Minden melanóma bőrrák, de nem minden bőrrák melanóma. Ez utóbbi a legveszélyesebb, mert képes szétterjedni a szervezetben és áttéteket okozni. A melanóma a kezdeti stádiumban csak a bőr felső rétegében jelenik meg. Ekkor még sebészeti úton eltávolítható, ez lehetővé teszi a paciens teljes gyógyulását. Ezért nagyon fontos a szűrővizsgálat, hogy rosszindulatú daganatot minél előbb észre lehessen venni.

- Vannak olyan adottságok, amelyek megléte esetén nagyobb a betegség kockázata?

- Igen. Ilyen a világos bőr, a szőke, a vörös haj, a sok anyajegy, különösen, ha azok szabálytalan alakúak. Akik korábban napégést szenvedtek, és ahol a vérrokonságban előfordult már a betegség. Fontos tudni, hogy akiknek már volt melanómája, ott nagyobb az esély egy újabb kialakulásának.

dermoscope- Lehet valamilyen módon védekezni?

- Célszerű kerülni a tűző napot, a szoláriumot. Erős napsütésben ajánlatos kalapot, ruházatot viselni, kétóránként magas faktorszámú fényvédőkrémet használni felnőtteknek is, a gyerekeknek pedig különösen! Rendszeresen ellenőrizni kell a bőrt, sőt a családtagok bőrét is. Különösen a nyári időszakban érdemes havonta önvizsgálatot tartani. Az ember minél jobban ismeri a bőrét, annál hamarabb veszi észre az elváltozásokat. Akinél fennáll a kockázat, ott évente egy alkalommal tanácsos bőrgyógyásszal elvégeztetni a szűrővizsgálatot. Annak is érdemes, akinek kétségei vannak, és biztosat szeretne tudni.

- Hogyan zajlik egy ilyen a szűrés a Léda Magánklinikán?

- A páciens kikérdezésével kezdődik, hogy tudjuk, mennyire tartozik kockázatos csoportba. A bőrét ún. dermatoszkóp nevű eszközzel nézzük végig, amelyből kettő félét használunk. Az egyiket közvetlenül ráhelyezzük az anyagjegyre vagy a pigment foltra, amely azt felnagyítja és jól láthatóvá teszi a szerkezetét. A másik fajta dermatoszkópot a bőrre helyezés nélkül használjuk, különösen hajlatokban előnyös ezt alkalmazni. A vizsgálat teljesen fájdalommentes. Ilyenkor elmagyarázzuk azt is, hogy az önvizsgálat esetén mire kell igazán figyelni: ha az anyajegy alakja aszimmetrikus, ha a határai nem élesek, elmosódottak, ha nem egyenletes színű, vagy a többitől eltérő színű, ha nagyobb 5 mm-nél, és ha gyorsan növekszik. Amennyiben a páciens bármilyen elváltozást észlel, azonnal forduljon bőrgyógyászhoz.

A Léda Magánklinikán működő úgynevezett csoportpraxis néhány hónapja újabb diabetológiai szakrendeléssel bővült. A diabetes, amely manapság szinte népbetegségnek számít, az egész szervezetet érintő anyagcsere betegség, amely jelentősen befolyásolja az érintett személy mindennapjait, életvitelét, munkavégző képességét. Alapjában véve kétféle cukorbetegséggel lehet találkozni, az egyik az ún. időskori, a másik a fiatalkori diabetes.

Zalaegerszegi Televízió - Mérleg (2018.05.07)

Több mint 200 éve, 1817-ben írta le először dr. James Parkinson angol orvos a tüneteket. Az Alzheimer-kór után a Parkinson-kór a központi idegrendszer második leggyakoribb degeneratív megbetegedése, amely Magyarországon több mint 30.000, Európában mintegy 1,5 millió embert érint. Számuk az életkor előrehaladtával folyamatosan növekszik. Éppen emiatt nem hagyható figyelmen kívül a betegség egészségügyi, társadalmi és szociális hatása. A Parkinson-kór jelképe a piros tulipán.

- A betegség pontos kiváltó okai ma még nem ismertek, de azt, hogy mi működik a normálistól eltérően, tudjuk – mondja dr. Németh László neurológus főorvos. – Vannak olyan idegsejtek, amelyek ún. dopamint termelnek. Amikor ezek valami miatt károsodnak, tönkre mennek, megszűnik a dopamin termelő képességük. Ennek hiányában az idegrendszer működése nem megfelelő, nem tudja az agy bizonyos területen a szabályozóképességét kifejteni, és ez okozza a Parkinson-kór tüneteit.

Jellemzői

- Mi jellemzi a betegséget?

- Az érintetteknél más és más formában jelentkezhet. Főként a mozgásszervi tünetei ismertek, az egyik láb, vagy kéz, kar enyhén remegni kezd, izommerevség alakulhat ki. Fáradékonyság, enyhe meglassultság léphet fel. Mindez korlátozza a beteget a mindennapi életvitelében, problémát okoz a finom mozgásokban, az evőeszközök használatában. A betegség előrehaladtával egyre inkább segítségre szorulnak pl. a tisztálkodásban, a mindennapi tevékenységük ellátásában. A motoros tünetek mellett számos egyéb panasz is felléphet, pl. elvesztik a szaglásukat, és pszichés tünetek is előfordulhatnak. Az önellátó képesség elvesztése miatt a család betegségévé is válik a Parkinson-kór, ami nehéz teherként jelenik meg a hozzátartozók életében. Fontos elmondanom azt is, hogy manapság már nem csak az időskorúak körében fordul elő, hanem sajnos egyre több a fiatalabb korú beteg is.

- Meg lehet-e állapítani valakiről, hogy a Parkinson-kórban szenved?

- Igen, számos vizsgálati módszer áll ma már rendelkezésre. Legfontosabb az anamnézis felvételkor a családtagok kikérdezése, és a fizikális vizsgálat. Szükség van képalkotó vizsgálatokra, ugyanakkor vannak járulékos, de szintén fontos egyéb vizsgálatok is. Ezek közül több olyan is van, amit a Léda Magánklinikán a professzionális ultrahang készülékek segítségével el tudunk végezni. Komplexen vizsgáljuk a nyaki, az agyi ereket, elvégezzük az ehhez kapcsolódó transzkraniális vizsgálatokat. Mindehhez az orvosnak speciális licenc vizsgára, nagy tudásra, gyakorlatra van szükségé. Ezek a módszerek az agy állományának vizsgálatára is alkalmasak. Parkinson betegség esetén az agynak egy bizonyos területe egy speciális csíkolatot mutat, ami igazolhatja a kór jelenlétét. Tehát azoknál a betegeknél, ahol nem biztos, hogy a remegésüket és a mozgászavarukat Parkinson-kór okozza, ezzel a vizsgálattal azt elég nagy biztonsággal ki lehet zárni, vagy meg lehet erősíteni.

Gyógyítani még nem lehet

- Lehet-e gyógyítani a Parkinson-kórt?

- Pillanatnyi tudásunk szerint nem. Kezelni tudjuk a tüneteket, gyógyszerekkel, fizikoterápiával, szükség esetén speciális sebészeti beavatkozással, neuropacemaker, vagy gyógyszeradagoló pumpa beépítésével. A cél egyelőre más nem lehet, mint lassítani a betegség előrehaladását, mérsékelni a tüneteket. A megfelelő terápiával a kívánt életminőség évtizedeken keresztül biztosítható. Fontos a rendszeres mozgás, a gyógytorna. És fontos a hozzátartozók, valamint a társadalom türelme, megértése is.

Nem véletlenül március 21-e a Down-szindróma Világnapja. Az emberi test minden sejtjében 23 kormoszómapár található, amelyből a 21. hibás osztódása miatt alakul ki ez a rendellenesség. A nevét John Langdon Down angol orvosról kapta, ő írta le először klinikailag a betegség tüneteit 1866-ban. Napjainkban már elérhetővé váltak azok a szűrővizsgálatok, amelyekkel meg lehet állapítani egy magzatról, hordozza-e a hibás kromoszómát.

 

- Az orvostudomány még nem találta meg a normálistól eltérő sejtosztódás okait – mondja dr. Györe Imre szülész-nőgyógyász, a Léda Magánklinika szakorvosa. Magyarországon 700 szülésenként fordul elő a Down-kór. A rendellenesség kialakulásának kockázata az anya életkorával növekszik. Míg a 25 évnél fiatalabb nőknél ez a szám egy az 1400-hoz, 35 év fölött ez arány növekszik, 49 éves korra pedig a lehetőség már egy a 12-höz.

 

Van szűrővizsgálat

- Milyen lehetőség van az magzat ilyen irányú vizsgálatára?

- Az első az ún. Kombinált – teszt. A terhesség 9 -11. hetében vért veszünk az anyától, amit a klinikáról elküldünk a Czeizel Intézetbe elemzésre. A terhesség betöltött 12. hetében ehhez elvégzünk még egy ultrahang vizsgálatot. Mindkét esetben kaphatunk olyan jellemzőket, értékeket, amelyeket egymással összevetve 95%-os biztonsággal meg lehet állapítani a betegség kockázatát. Az ultrahang vizsgálat másnapján a várandós nő kézhez kapja az eredményt, vagyis a terhesség korai szakaszában. Ha az eredmény alapján közepes vagy magasabb a rendellenesség kockázata, akkor lehet továbblépni, újabb vizsgálatok felé.

- Mi történik akkor, ha valaki lemarad ezekről az időpontokról?

- Van egy ún. Quartett-teszt, amit a várandóság 16-20. hetében lehet elvégezni. Ez vérvizsgálatot jelent, ami viszont csak 75%-os biztonsággal ad eredményt.

 

Fontos a szűrés

- A kromoszóma rendellenességet megállapítani, azt kizárni egy születendő gyermek esetében teljességgel csak magzati kromoszóma-vizsgálattal lehet – mondja dr. Györe Imre. Ehhez olyan sejtekre van szükség, amelyet a magzatvízből, vagy a méhlepényből kell kinyerni, ami beavatkozással jár. A mintavétel miatt viszont növekszik a vetélés kockázata. Ezt lehet kiváltani az előzetes tesztekkel.

 

Szülői döntés

- A terhesség korai szakaszában a leendő szülőknek tudniuk kell arról, hogy sérült-e születendő gyermekük. Azt a döntést, hogy ezt tudják, és ezzel együtt vállalják-e a Down-szindrómás gyermek speciális gondozását, nekik kell meghozniuk. Az ilyesmire az egész családnak fel kell készülnie. Ezt a betegséget a szellemi elmaradottság különböző szintjei jellemzik, ami együtt járhat akár más fejlődési problémákkal is. Ugyanakkor az is tény, hogy a Down-babák nagyon kedvesek, melegszívűek, és vannak már olyan módszerek, amivel felnövekedésük során sok mindent meg tudnak tanulni. Folyamatos fejlesztéssel, segítséggel, akár az önálló életre is képessé válhatnak.

A Léda Magánklinikán nemcsak a Down-kór, hanem más kromoszóma-rendellenesség szűrését is el tudjuk végezni. 

 

„Hol van már az üde, rugalmas arcbőröm?!” – tesszük fel a kérdést a reggeli készülődés közben, a tükör előtt pásztázva barázdáinkat, majd hosszú sóhajjal ismét az alapozóért nyúlunk, hogy gondosan elkendőzzük az öregedés jeleit, a bőrhibákat és élettel vértezzük fel fáradt, megereszkedett vonásainkat.

Ugye nem ismeretlen Ön számára sem egy ilyen és ehhez hasonló reggeli monológ? Nos, jó hírünk van. Könnyedén megoldható, hogy már ébredés után is, akár tíz évvel fiatalabb arc nézzen szembe a tükörben. És még csak injekció, szike, sőt vastag pénztárca sem szükségeltetik hozzá. Megismerkedtünk a bőrfiatalítás forradalmi lehetőségét kínáló BISON FIRE-XEL CO2 frakcionális lézerkezeléssel, hogy beszámoljunk róla, bizony még soha nem volt ennyire könnyű hosszú éveket fiatalodni. Az orvos-esztétika legkorszerűbb kezeléseit már a Léda Magánklinikán is elérhetjük. így a témáról Dr. Papp Malvina bőrgyógyász főorvost és Dr. Pál Marianna Maja bőrgyógyász-kozmetológus szakorvost kérdeztük.

Megjelent az Etalon Magazin 2017. december-januári számában.

A cikk a képre kattintva olvasható el ...

 

Napjainkban a magyar lakosság mintegy 8%-a szenved diabéteszben, a középkorúak esetében minden ötödik embert érint a cukorbetegség, vagyis a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Sajnos a diagnózis sokszor csak akkor derül ki, amikor a betegség már szövődményeket is okozott. Az időben történő cukorbetegség-szűrés éppen ezért kiemelt fontosságú különösen, ha a családban volt már cukorbeteg. A napjainkban már népbetegségként emlegetett cukorbetegségről, a Léda Magánklinika diabetológusait, dr. Rigó Erzsébetet és dr. Bujtor Zoltánt kérdeztük.

Megjelent az Etalon Magazin 2017. novemberi számában.

A cikk a képre kattintva olvasható el ...

Zalaegerszegi Televízió – Vitál Turmix (2017. december 6.)

Zalaegerszegi Televízió – Vitál Turmix (2017. november 1.)