A vizsgálat javallata: A laktóz fruktóz szorbit és xilit érzékenység, gyanúja

h2 hidrogén kilégzéses teszt gastrolyzer

A hidrogén kilégzési teszt alapját annak a kifújt levegőben lévő hidrogén gáznak a mérése képezi, mely a tápcsatornában nem megfelelően megemésztődött és ezáltal bakteriális lebontásra kerülő szénhidrátokból származik.
A vizsgálat során tesztoldatot itatunk a pácienssel, mely oldott laktózt, fruktózt, szorbitot vagy xilitet tartalmaz, majd bizonyos időközönként méréseket végzünk a kifújt levegőből. A teljes vizsgálati időtartam körülbelül 120 perc. (A vizsgálatról ezen a linken tekinthet meg videót: https://youtu.be/DeaNaXi94HY)
A vizsgálat elemzése alkalmával összehasonlítjuk az első mérést (alap érték) az azt követő eredményekkel, emellett figyeljük, hogy mutatkoznak-e tünetek. Ilyen lehet például a hányinger, görcsös hasi fájdalom, puffadás és a hasmenés.

h2 hidrogén kilégzéses teszt

Laktóz kilégzési teszt leírása

A laktózzal végzett hidrogén kilégzési vizsgálat alkalmas a tejcukor intolerancia kimutatására. A laktóz (tejcukor) egy diszacharid (glükóz+galaktóz), melynek szervezetben történő lebontásához egy bizonyos enzimre (laktáz) van szükség, mely a vékonybél falának hámsejtjeiben termelődik. Enzim hiányában a laktóz nem bomlik le, így felszívódni sem tud. Továbbhaladva a vastagbél irányába, a laktózt végül baktériumok bontják le, aminek következtében nagyobb mennyiségű hidrogén szabadul fel, kerül be a véráramba, majd a tüdőbe, ahol a léghólyagocskák falán átdiffundálva kerül be a kilélegzett levegőbe, amit a műszer érzékel

h2 hidrogén kilégzéses teszt

Fruktóz, Szorbit, Xilit kilégzési teszt

A fentivel teljesen megegyező módon történik a vizsgálat csak a panaszoktól függően más tesztoldatot iszik a beteg. Ezen emésztési zavarok nem annyire közismertek, de ugyanolyan panaszokat okozhatnak, mint a tejcukor intolerancia.

h2 hidrogén kilégzéses teszt h2 hidrogén kilégzéses teszt h2 hidrogén kilégzéses teszt

h2 hidrogén kilégzéses teszt h2 hidrogén kilégzéses teszt h2 hidrogén kilégzéses teszt

Egyszerre csak egyik féle intoleranciát lehet vizsgálni, kivéve a fruktóz/szorbit vizsgálatot. Ennek az a magyarázata, hogy ez a kétfajta szénhidrát gyakran fordul elő ugyanabban a termékben (pl. gyümölcslevek) és a feszívódásuk a másikra is hatással lehet.

Előkészületek a kilégzési tesztre

h2 hidrogén kilégzéses tesztKerüljük a vizsgálat előtt!

 • Az esetleges vastagbéltükrözés után legalább 4 hétnek el kell telnie a vizsgálatig
 • 4 héttel: antibiotikumok
 • 2 héttel: probiotikumok
 • 2 nappal: hashajtók és székletfogók.
 • 1 nappal: puffasztó ételek (hüvelyesek, olajos magvak, szénsavas italok), kávé, alkohol

Laktóz érzékenység vizsgálata előtt kerülendők még a tej, tejtermékek, laktóz tartalmú ételek és italok (laktóz tartalmú gyógyszerek és rejtett laktóz tartalmú élelmiszerek is kerülendők)

Fruktóz érzékenység vizsgálata előtt a gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztása is kerülendő!
(Fogyasztható: sült vagy grillezett csirke, pulykahús vagy hal ízesítésként enyhén sózva, párolt fehér rizs, víz)

Vizsgálat napján:

 • szájvíz, dohányzás, rágózás, rúzs, szájfény, műfogsor ragasztó
 • 2 órával a vizsgálat előtt fogat mosni lehet, a fontos gyógyszereket kevés vízzel be lehet venni


A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni!

Helyes kilégzési technika: lehetőleg nyugodt kilégzés után mély levegőt kell venni azt bent tartani 15 másodpercig, majd ezt követően nem erőteljesen, de egyenletesen kell belefújni egy szívószálszerű csövön át a készülékbe egészen addig ameddig „elfogy nem fogy” a levegő. Ne lélegezzünk előtte mélyeket és ne akarjunk minél erősebben fújni!

Ragasztásos visszérműtét – új generációs ragasztóval

A visszérkezelésben alkalmazott műtéti eljárások sokat fejlődtek az elmúlt években. A fejlesztések célja, hogy a lehető legkevesebb műtéti metszést alkalmazva, a beavatkozás szövődményi lehetőségeit csökkentve, a műtét utáni időszak kellemetlenségeit mérsékelve, a felépülési időt rövidítve érjük el a lehető legjobb műtéti eredményt.
Ezen fejlődés lépcsőfokait jelentette a rádiófrekvenciás és lézeres beavatkozások bevezetése. Újabb lépcsőfok a ragasztásos visszérműtét.

Mit jelent a ragasztásos visszérműtét?

A beavatkozás során a kezelendő ér üregébe juttatjuk a ragasztóanyagot egy speciális katéter segítségével a kezelendő visszér ultrahang vezérelt szúrásával, a katéter helyének ultrahangos nyomonkövetésével. A katéter végén lévő led fény segítségével a beavatkozást végző orvos a legtöbb esetben (kivéve a nagyon vastag zsírréteg jelenlétét a véna fölötti testtájon) vizuálisan is követni tudja a katéter útját. Ez a beavatkozás nem igényel általános érzéstelenítést, a szúrás helyén kell csak helyi érzéstelenítést alkalmazni.
A beavatkozást követően a páciens akár azonnal visszatérhet a normál életbe, kompressziós harisnya viselésére nincs szükség.

Milyen ragasztót használunk?

A ragasztó anyaga régóta ismert a gyógyászatban. Ez az új típusú, a még jobb hatékonyság érdekében továbbfejlesztett, módosított cianoakrilát, amelynek biztonságos használatát már több klinikai vizsgálatban igazolták.
Az általunk alkalmazott típusát (VenaBlock) a világ egyik legnagyobb, az európai régióban legnagyobb és legmodernebb gyártókapacitással rendelkező RD Gobal-Invamed cég állítja elő, és forgalmazza világszerte.
A ragasztóanyag egy nagyon vékony katéterrel bevihető. Akkor polimerizálódik, ha folyadékkal, vérrel érintkezik, de a gyors polimerizációnak köszönhetően azonnal kifejti a hatását, biztosan tapad az ér belső falához, és kivételes eredményességgel szünteti meg a véráramlást.. A polimerizáció után a ragasztó rugalmas marad, majd idővel elbomlik.
A beavatkozás jellegéből következőleg minimális szövődménnyel (kisebb, rövid ideig tartó helyi gyulladás, allergiás reakció) lehet esetenként számolni.

Milyen előnyökkel jár ez a módszer?

 • nincs a lágyékhajlat érzékeny területén műtéti metszés
 • minimális, és nagyon ritka a műtét utáni bevérzés a szövetek között, nincs sebfájdalom
 • a műtét után közvetlenül felkelhet, lábra állhat a beteg, nincs szükség kórházi megfigyelésre
 • a műtétek ambulánsan elvégezhetőek (akár „ebédszünetben” is elvégezhető a beavatkozás)
 • a műtét érzéstelenítés nélkül végezhető, nem szükséges helyi érzéstelenítés, gerincközeli érzéstelenítés vagy altatás
 • a szúrások, metszések hiánya miatt kitűnőek az esztétikai eredmények
 • a műtét azonnal ismét munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak, fájdalmas gyógyulás
 • a hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől, sőt annál akár jobbak is lehetnek bizonyos indikációk esetén
 • A gyártó termékcsaládjának más tagjai ugyanilyen, könnyen és hatékonyan alkalmazhatóak perforáns vénák, felszíni vénák, sőt aranyér esetén is

Minden beavatkozást részletes érsebészeti vizsgálat előz meg annak érdekében, hogy a szakorvos el tudja dönteni, hogy a páciens megfelel-e a beavatkozás feltételeinek, vagy más eljárást javasol.

venablock ragasztásos visszérműtét visszér Lédaklinika Léda Magánklinika Zalaegerszeg

A novemberi „férfi egészséghónap” célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiakat érintő egészségügyi problémákra, szűrővizsgálatokra életkortól függetlenül. A férfiak egészségtudatossága elmaradhat a hölgyekéhez képest, hajlamosabbak panaszaikat elbagatellizálni.

Az Ausztráliaból induló MOVEMBER mozgalom célja, a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, hangsúlyozva a here-,illetve prosztatarák megelőzésének fontosságát, nem csak 50 év felett.

Kedvezményes prosztatarák szűrővizsgálatunkat LABORCSOMAGJAINK között találja.

movember

covid200A Léda Magánklinikán elérhető, ún. szerológiai koronavírus-teszt vizsgálat segítségével felderíthetők azok a személyek, akik a FERTŐZÉSEN MÁR ÁTESVE, IMMUNITÁST szereztek. Azt mutatja ki vérmintából, hogy a szervezetben termelődött-e már ún. IgG ellenanyag a vírussal szemben, azaz a koronavírus fertőzésre az immunrendszer válaszolt-e ellenanyag-termeléssel?

A teszt a Covid-19 specifikus, késői típusú antitesteket tudja kimutatni. Nem alkalmas friss, aktuális fertőzöttség kimutatására, és a szervezet védekezésének első heteiben sem pozitív. Az eredmény 48 órán belül áll rendelkezésre.

A módszer és a tesztmetodika alkalmazásánál a Léda Magánklinika elsődleges törekvése, hogy az elérhető lehetőségek közül a legmegbízhatóbbat válassza a keresztreakciók, álpozitív esetek visszaszorítása érdekében. Intézményünknél maximálisan figyelünk a mintavétel biztonságosságára, kockázatmentességére is.

Dr. Peer GabriellaAz új koronavírus okozta fertőzés hivatalosan is világjárvány. Éppen ezrért nem meglepő, ha valakinek viszketni kezd a szeme, folyni az orra, vagy hirtelen köhögni kezd, az illetőben felmerül, hogy netán koronavírussal fertőződött meg. A tavaszi virágzások idején sokaknak vannak allergiás, asztmás tünetei, azonban nem szabad összekeverni az allergia, a sima megfázás, az influenza vagy az új koronavírus tüneteit. A különböző tünetek közötti eligazodáshoz dr. Peer Gabriella háziorvost, infektológust hívtuk segítségül.

A koronavírus jelenléte, az attól való félelem miatt az egyébként szokványos tüneteknek is nagyobb jelentőséget tulajdonít az érintett – mondja a szakember. Fontos, hogy ne gondoljunk rögtön arra, hogy koronavírussal fertőződtünk meg, hanem alaposan figyeljük meg magunkat.

Vegyük sorra, hogy melyiknek, mi a jellegzetessége.

ALLERGIA. Aki tudja magáról, hogy allergiás, az azt is tudja, hogy e betegséggel járó tünetek általában szezonálisan jelentkeznek, évente akár többször is, gyakori időközönként. Tünetei általában enyhék, annak is, aki még nem tudja magáról, hogy allergiás. Az allergia főként szemre hat, viszketést okoz, emellett az orrdugulás, orrfolyás is jellemző. E jelenségeket esetenként bőrkiütések is kísérhetik.

MEGFÁZÁS. Egy egyszerű megfázás általában szintén enyhe tünetekkel zajlik, és rendszerint magától, hamar elmúlik.

A két megbetegedés közös jellemzői, hogy a légúti panaszok, az orrfolyás, torokfájás az idő előre haladtával nem súlyosbodnak. Az érintett személyt nem dönti le a lábáról, nem fáradékony vagy gyenge, nincsenek végtagfájdalmai. Ugyanakkor idős korban, társbetegségek esetén a tünetek elhúzódóan, súlyosabb formában jelentkezhetnek.

ASZTMA. Az asztmás betegség tünetei között nem szerepel a láz, általában enyhébb tünetekkel indul a szezonális kiújulása. Ha a beteg tudja magáról, hogy asztmás, akkor annak már előzményei vannak, korábban elvégzett vizsgálatok, esetleg rendszeresen szedett gyógyszerek. Az évről évre visszatérő panaszok – kezdetben lehetnek enyhék vagy súlyosabbak – a meglévő gyógyszerekkel hamar enyhülnek. Az asztmás betegnek is lehetnek légzési panaszai – általában a jól ismert kilégzési-nehezítettség –, melyet a hörgők gyulladásos reakciói okoznak. Ezek a tünetek a tartósan szedett gyógyszerekkel általában enyhülnek. Tudni kell azonban, hogy az asztmás betegek fogékonyabbak a súlyosabb lefolyású vírusos légúti megbetegedésekre, ők a fokozott kockázatú betegcsoportok közé tartoznak.

Az INFLUENZA és az új KORONAVÍRUS fertőzés elsősorban hirtelen lép fel, az alsó légutakat támadja meg, masszívabb tünetekkel indul. Vezető tünete a láz! A betegség általában néhány nap alatt nem enyhül, hanem egyre súlyosbodik. A koronavírus okozta megbetegedésre is jellemző a nehézlégzés, a légszomj és e tünetek mellett kialakulhat a tüdőgyulladás is.

- Azt is mondhatnánk, hogy minden együtt van, hiszen a kitavaszodás előcsalogatja az allergiát, az asztmát, akár össze is szedhetünk egy kis megfázást, közben pedig tart még az influenza-szezon, mindezt megfejeli a koronavírus okozta járvány. Könnyen vagy nehezen lehet megállapítani, hogy kinek, milyen problémája van?

A kezdeti, enyhe tünetekkel jelentkező szakaszban még nehezen lehet megállapítani, hogy mivel állunk szemben – mondja dr. Peer Gabriella. Az esetlegesen ismert kórelőzményi adatok, a szezonalitás, a betegség indulása, a láz megléte vagy hiánya, a fejfájás előfordulása, az orr- illetve a szemtünetek, a tünetek súlyossága, a légzési panasz, a légszomj megléte vagy hiánya, bőrtünetek, az érintett személy általános állapota – ezek azok, amelyek figyelembe vételével kell a diagnózist felállítani. Fontos kapaszkodó, hogy a kezdeti tünetek után mi történik: javulás vagy súlyosbodás következik be az állapotban.

- Mit tegyen bárki, aki érintett, a koronavírus fertőzés idején?

Fontos a tünetek megfigyelése, és ha a helyzet nem javul, akkor célszerű orvoshoz fordulni. Az asztmásokra mind az influenza, mind pedig a koronavírus különösen veszélyes. Ha felülfertőződnek bármelyik vírussal, az állapotuk súlyosbodhat. Ilyen esetben gondolniuk kell arra, hogy vírusos fertőzésük van.

Most minden az új koronavírusról szól, de nem szabad megfeledkezni az influenzáról sem, ami jelenleg is tombol hazánkban. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy nemcsak a koronavírus, hanem az influenza is okozhat megbetegedést, esetleg tüdőgyulladást! Emellett a megindult virágzásnak köszönhetően, a szezonális allergiás, asztmás megbetegedések is kialakulóban vannak.

A Léda Magánklinikán – amíg a járványveszély körülményei engedik – a betegellátás fenntartására törekszünk. Pácienseinknek és személyzetünknek is érdeke, hogy a fertőzést elkerüljük, ezért újabb védőintézkedéseket vezetünk be, 2020. március 16-ától. Ebben kérjük az Önök együttműködését.

 1. Kérjük, hogy a hozzánk érkezők a saját egészségük védelmében viseljenek orrot, szájat eltakaró védőmaszkot!
 2. Minden klinikára belépő személynek az érkezéskor munkatársaink megmérik a hőmérsékletét.
 3. Kérjük, hogy mind az érkezéskor, mind a távozáskor fertőtlenítsék a kezüket a kihelyezett fertőtlenítővel.
 4. Mindazok, akik fertőzött területen, külföldön jártak, ne keressék fel klinikánkat! Kérjük, tartsák be az önkéntes, minimum kéthetes karantént, annak elmúltával jelentkezzenek csak be hozzánk.
 5. Idős pácienseinket kérjük, halasszák el a vizsgálatukat és maradjanak otthon!
 6. Ha a vizsgálat a klinikánkon halaszthatatlanul szükséges, kérjük a várakozó pácienseinket, hogy kerüljék egymás szokásos üdvözlését a kézfogást, és legalább 1 m távolságban üljenek egymástól.
 7. Ha a klinika munkatársai úgy látják, hogy több a várakozó, mint amennyi hely szükséges a védőtávolsághoz, az újonnan érkezőket arra fogják kérni, hogy az utcán várakozzanak – hasonlóan a gyógyszertárakban már bevezetett módszerhez.
 8. A koronavírusról azt biztosan tudjuk, hogy egyelőre nincsen rá orvosság és nincsen védőoltása sem. A fertőzést csak úgy tudjuk kivédeni, ha
     - kerüljük a zsúfolt helyeket,
     - megfelelő távolságot (min. 1 méter) tartunk az emberektől,
     - közösségben maszkot viselünk,
     - gyakran és körültekintő alapossággal mosunk kezet,
     - rendszeresen használunk kézfertőtlenítőt,
     - nem tapogatjuk az arcunkat, szánkat, orrunkat.


Vigyázzunk egymásra! Ha tehetik, maradjanak inkább otthon!

Korábbi: Tájékoztató óvintézkedések bevezetéséről a Léda Magánklinikán

Kapcsolódó: Koronavírus – Mit tehetünk?  *  Allergia – asztma – influenza – koronavírus

Dr. Peer GabriellaA világjárvánnyá minősített vírusos megbetegedésről nap, mint nap érkeznek hírek. A kontinensek, országok között zajló mozgások – utazás, kereskedelem – miatt a betegség ott is megjelenhet, ahol eddig még nem diagnosztizálták a vírus jelenlétét. Dr. Peer Gabriella, a Léda Magánklinika infektológusa a megelőzés fontosságára, módszereire és az orvos fordulás eseteire hívja fel a figyelmet.

A vírus és a fertőzés tünetei

Az új típusú koronavírus – amely Kínából indulva terjed, COVID-19 néven nevezték el – a légutakat támadja meg. A tünetek kezdetben hasonlítanak az influenza vagy más légúti fertőzés tüneteire: láz, fáradékonyság, gyengeség, légzési nehézségek, légszomj, száraz köhögés, hasmenés.

A vírus terjedése

Jellemzően cseppfertőzéssel terjed, de az sem nem kizárt, hogy fertőzött széklettől is el lehet kapni a betegséget. Lappangási ideje: kb. 14 nap.

Mikor gondoljunk koronavírusos megbetegedésre?

Csak abban az esetben, merüljön fel bennünk, hogy ezzel a vírussal fertőződtünk meg, ha:

 • vannak tünetek
 • ha a vírussal érintett országban jártunk
 • ha fertőzött beteggel állhattunk kontaktusban.

A rendszerint előforduló, különböző légúti megbetegedéseket biztosan nem a koronavírus okozza.

A betegség kezelése – antibiotikummal nem!

Jelenleg még nincs gyógyszer, ami bevethető a koronavírus ellen. A megbetegedés utáni kezelés célja a tüntetek mérséklése, enyhítése, az életfunkciók fenntartása. Mivel vírusról van szó, az antibiotikumok hatástalanok, alkalmazásuknak nincs értelme.

A megelőzés

Hasonlóan a cseppfertőzéssel terjedő betegségekhez, ez esetben is ugyanazok az óvintézkedések alkalmazandók:

 1. Kerüljük a zsúfolt helyeket, a zsúfolt várótermeket, szakrendeléseket. Az általános kivizsgálásokat, fizikoterápiás kezeléseket lehetőleg halasszuk el néhány héttel.
 2. Rendszeresen és alaposan mossunk kezet szappannal, legalább 20-30 másodpercig.
 3. Ha nincs lehetőség a kézmosásra, használjunk alkoholos fertőtlenítő kéztisztító zselét.
 4. Köhögéskor, tüsszentéskor legyen a szánk, arcunk előtt zsebkendő, vagy ha sem sikerül előkapni, akkor használjuk a könyökhajlatot. Semmiképpen se prüszköljünk a levegőbe!
 5. Kerüljük a kézfogást és tartsunk megfelelő távolságot (kb. 60-80 cm) beszélgetéskor.
 6. Tartózkodjunk levegőn, a munkahelyi és otthoni tereket rendszeresen szellőztessük, szedjünk vitaminokat, étkezzünk egészségesen, öltözködjünk az időjárásnak, hőmérsékletnek megfelelően, előzzük meg a megfázást.

Az arcmaszk

Akinek nincsenek légúti tünetei, annak nem kell maszkot viselnie! A gyógyszertárakban kapható maszk a koronavírustól nem véd meg. Ha valaki légúti tünetet észlel magán – akár egyéb vírus okozta, akár baktérium – a további fertőzés szóródását tudja vele megakadályozni, vagyis a környezetét védi ezzel.
A koronavírusos beteg és a vele azonos környezetben élők is karanténba kerülnek. A koronás beteg közvetlen környezetében élőknek csak a speciális maszk jelent védelmet, ugyanakkor a beteg is csak speciális maszkkal tudja védeni őket.

Az utazás

Ne utazzunk fertőzött területre, csak, ha elkerülhetetlen, ez esetben fontos az előzetes tájékozódás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus. Az alapos, körültekintő higiénés szabályokat mindenképpen tartsuk be. Csak halaszthatatlan esetben utazzunk, a turisztikai kirándulásokat célszerű elhalasztani.

Hazaérkezés fertőzött területekről

Legalább 14 napig fokozottan kell figyelnie az egészségi állapotát. Ha jelentkezne a láz, köhögés, légszomj: NE MENJEN A RENDELŐBE! Telefonon hívja fel a háziorvosát, és a tőle kapott instrukciókat pontosan tartsa be! A háziorvos, illetve a területileg illetékes népegészségügyi osztály dönt a további teendőkről, az aktuális eljárásrend szerint.
Külföldön észlelt megbetegedés esetén az adott országban történik az ellátás, illetve az elkülönítés. Ha fertőzött területen járt vagy valamilyen kontaktusban volt fertőzött személlyel, a 14 napos karatén mindenképpen javasolt.

Kedves Pácienseink és Kísérőik, tisztelt Ügyfeleink!

Tekintettel a koronavírus-járványra, a klinika személyzetének és a lakosság védelmének érdekében, óvintézkedések alkalmazását vezetjük be. Nekünk fontos, hogy Önök a legnagyobb biztonságban érezzék magukat, ezért a Léda Magánklinika a közegészségügyi kockázat elkerüléséért a következő védőintézkedések betartását kéri Pácienseitől, Kísérőiktől és betérő Ügyfeleitől:

 • Kérjük, hogy a lázas, köhögéssel járó megbetegedés esetén a már megkért időpontját mondja le!
 • Amennyiben az elmúlt 2 hétben külföldön, a járvány közösségi terjedést mutató területeit érintette vagy családtagja onnan érkezett haza, lehetőség szerint kérjen új időpontot!
 • Amikor klinikánkra érkezik, kerüljük a kézfogást, amiért ezúton is elnézést kérünk.
 • Már a recepción fertőtlenítő kézmosásra kérjük. Mivel a széklet útján történő megfertőződés is kockázatot jelenthet, továbbra is kiemelten fontos a higiénés szabályok betartása, úgymint rendszeres és alapos kézmosás a mosdó használata után és táplálkozás előtt.
 • Előfordulhat, hogy munkatársaink arra kérik Önt, hogy húzzon szájmaszkot.
 • Klinikánkon a kilincseket óránként fertőtlenítjük, 2 óránként szellőztetünk, azaz biztosítjuk a megfelelő légcserét.
 • Amikor távozik, javasoljuk, hogy ismét használja a recepción kihelyezett fertőtlenítő kézmosást!
 • Ha betegnek érzi magát, lázas, köhög és nehezen lélegzik, akkor mielőbb hívja fel telefonon háziorvosát! Mondja el neki a tüneteket és azt, ha az elmúlt időszakban koronavírus által fertőzött területen tartózkodott. Kövesse az orvos útmutatásait! A telefonálás lehetővé teszi, hogy az orvosa a kijelölt egészségügyi intézménybe utalja. Ez Önt is megvédi és segít megelőzni a vírusok és egyéb fertőzések terjedését.
 • Tegyen meg mindent, hogy Ön és környezete betartsa a megfelelő higiénés előírásokat! Ez azt jelenti, hogy takarja el a száját és orrát egy zsebkendővel vagy a behajlított könyökével, amikor köhög vagy tüsszent, ez után pedig azonnal dobja ki a használt zsebkendőt!
 • A vírus cseppfertőzéssel terjed. A köhögési, tüsszögési etikett betartásával megvédjük a körülöttünk lévőket a különböző vírusoktól, így az új koronavírustól is.


Biztosítjuk Önöket arról, hogy munkatársaink az elmúlt egy hónapban külföldön nem voltak, és a jövőben, a járvány idejére mind a külföldi, mind a belföldi utazásaikat az észszerűség határain belül korlátozzuk.

Az intézkedések átmeneti jellegűek, amelyeket addig tartunk érvényben, ameddig szükségesek.

Megértésüket köszönjük.

A Léda Magánklinika vezetősége           

Dr. Völgyi ZoltánNapjainkban egyre gyakrabban merül fel, hogy egy-egy tünet vagy tünetcsoport hátterében valamilyen étel-intolerancia vagy ételallergia áll. A témáról a Léda Magánklinika gasztroenterológusa, dr. Völgyi Zoltán fejti ki álláspontját.

- Az elfogyasztott étel által okozott panaszokat leíró fogalmakkal, betegségekkel még szakmai berkeken belül is meglehetősen nagy kavarodás van – bocsátja előre a főorvos.

Mikor merülhet fel az ételallergia? Milyen tünetei lehetnek?

- A szélesebb értelemben vett ételallergiák egy kisebb része valódi allergia, ez egy jobban körülírható, jobban definiálható betegség, amely az immunrendszer túlzott válasza bizonyos élelmiszerekre, míg a sokkal gyakrabban fennálló étel-intoleranciák nem valódi allergiák. Az ételallergiák gyermekkorban (főleg 3 év alatt) a leggyakoribbak. Az immunrendszer túlzott ellenanyag (ebben az esetben IgE típusú) termelését okozza, amikor bizonyos fehérjék – jellemzően tej, tojás, dió – a szervezetbe jutnak. Ez olyan gyulladásos anyagok megjelenéséhez vezet, melyek az enyhe viszketéstől, ajakduzzanaton, csalán-kiütésen át, akár életveszélyes anafilaxiás sokkot is okozhatnak.

Mikor merülhet fel az étel-intolerancia? Milyen tünetei lehetnek?

- A jóval gyakrabban előforduló étel-intoleranciák általában enyhébb emésztőszervi tüneteket okoznak: puffadás, szorulás, hasmenés, hányinger, és nem okoznak emésztőrendszeri tüneteket: idegesség, tremor, izzadás, légszomj, fejfájás, migrén, mellkasi szorítások.

Jellemző, hogy az intolerancia tünetei mindig étkezés után 1-2 órával lépnek fel, amelynek több fajtája is létezik a háttérben álló rendellenesség alapján:

 1. Enzimhiány. Erre a legtípusosabb példa a laktóz intolerancia (amely nem tejallergia). Ilyenkor részben vagy egészben hiányzik a tejben lévő szénhidrátot (lactose) lebontó enzim (lactase), és ez vezet puffadáshoz, hasmenéshez. Lehet veleszületett, de gyakrabban szerzett állapot. A felnőttkorra az emberek kb. 70%-ban csökken ennek az enzimnek a termelése, de elegendő marad kisebb mennyiségű tej (kb. 2 dl) és tejtermékek elfogyasztására. Enzimhiány okozza a hisztamin intoleranciát is, mely bizonyos ételek (típusosan hosszan érlelt sajtok, vörösbor) fogyasztása után jár kipirulással, hasmenéssel és más, különféle tünetekkel.
 2. Irritabilis bél syndroma (IBS). Összetett eredetű betegség elsősorban puffadással, szorulással, hasmenéssel jár.
 3. Érzékenység adalékanyagokra (pl. szulfitok)
 4. Lisztérzékenység (coeliakia).
 5. Intolerancia. Ez a legnagyobb csoport, az ismeretlen eredetű, étkezéshez köthető, majd a fenti tüneteket okozót intolerancia. Meghatározására nincsen egyértelmű diagnosztikai eszközünk.

Hogyan lehet az ételallergiát, illetve az étel-intoleranciát megállapítani, milyen vizsgálatokat kell ehhez elvégezni?

- Az ételallergia, étel-intolerancia okozója gyakran nyilvánvaló, de sokszor nem állapítható meg egyértelműen. A módszerek, melyek segíthetnek: étkezési napló vezetése, az összes gyanús étel elkerülése két héten át (elimináció), majd egyenként való visszaépítésük (provokáció), ellenanyag meghatározás vérből, bőrre allergénnek juttatása (Prick teszt).
Pontosan diagnosztizálható kórképek: a tejcukor intolerancia (H kilégzési teszt), hisztamin érzékenység (DAO meghatározás), lisztérzékenység (vérvétel, pozitív esetben vékonybélből mintavétel).
A táplálék-intoleranciák nagyobb részének a diagnózisa azonban inkább hosszas egyéni megfigyelésen, eliminiációs, provokációs diéta alkalmazásán alapszik, melyben a dietetikus lehet nagy segítségére a páciensnek.
Léteznek ún. IgG alapú tesztek, de releváns tudományos bizonyíték nincsen arra, hogy ezek a vizsgálatok alkalmasak lennének az élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciák kimutatására!

Milyen szakorvoshoz célszerű fordulni ilyen jellegű panasz esetén?

- A gyanítható étellel összefüggésben lévő panaszok esetén elsősorban háziorvoshoz, gasztroenterológushoz érdemes fordulni, aki a panaszok, alapján javasol vizsgálatokat. Ezeknek az a célja, hogy kizárja a szervi betegséget (pl. fekély, daganat, epekő, reflux ...), majd jöhetnek az egyéb vizsgálatok.

Melyek a leggyakrabban előforduló étel-intoleranciák?

- Mint említettem, a valódi ételallergiák leggyakrabban az első 3 életévben fordulnak elő, és érdekes módon ezek jelentős része – mint a tej vagy tojás allergia – később eltűnik, míg a dió allergia megmarad. Intoleranciák közül a laktóz intolerancia fordul elő legnagyobb számban, de sok lisztérzékenységet is találunk, és az IBS is a középkorú, női populáció jelentős részét érinti. Probléma továbbá a nem coeliakis típusú glutén érzékenység, mely pékáruk fogyasztásánál jelentkezik, ugyanakkor a lisztérzékenységet nem lehet kimutatni.

Mi a kezelés módja, meg lehet-e ebből gyógyulni?

- Nyilván függ attól, hogy pontosan melyik intolerancia típusról van szó. Amennyiben sikerül a tüneteket kiváltó élelmiszer azonosítása, akkor az a megoldás, hogy az kimarad az étrendből. Az étel-intoleranciáért leginkább felelős élelmiszerek: pékáruk, tej, sajt és joghurt, csokoládé, tojás, ízjavítók (pl. monosoidium glutamát), adalékanyagok, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, paradicsom, vörösbor, hisztamin.
Egyszerűbb, ha sikerül objektíven igazolni a kiváltó faktort, máskor egy hosszadalmas kísérletezés vezethet eredményre. Enzimhiány esetén lehet enzimkészítményt használni.

Végül egy záró gondolat. Az orvostudomány – beleértve az orvos szürkeállományát is – az eszközös- és laborvizsgálatokkal sok betegséget tud diagnosztizálni, de a táplékintoleranciák az esetek jelentős részében nem mutathatók ki a jelenleg elérhető módszerekkel.
Az intolerancia oka feltehetően összetett eredetű, melyben nagyon jelentős szerepet játszanak azok az élelmiszerek – és főleg adalékanyagok –, amelyeket az étkezés során beviszünk a szervezetünkbe; a genetikánk által meghatározott, de környezeti faktorok által befolyásolt emésztésünk; a felszívódás, és végül, de nem utolsósorban a pszichés állapotunk.