Gyermek UH diagnosztika

Szívultrahang (ECHO)

Agyi ér color duplex ultrahang (TCcD)

Az agyi érbetegségek kivizsgálása során a jól ismert nyaki ér ultrahang (Carotis Doppler) mellet nagy jelentősége van az agyon belüli erek színes ultrahangos vizsgálatának. A módszerrel nem túl vastag koponyacsontú betegeken a csonton, vagy tarkón keresztül vizsgálva meg lehet állapítani az agyi nagyerek áramlási irányát, az esetleges súlyos szűkületeket, az agyalapi kollaterális keringést (kerülő úton való vérvisszapótlás). Úgynevezett funkcionális tesztekkel az agy reaktivitása, tartalék vérellátási kapacitása is vizsgálható Ezzel nagyon fontos következtetések vonhatók le az agy vérellátására vonatkozóan, aminek pl. nyaki érműtétek javaslásakor komoly therápiás következménye van.
A vizsgálatot ülve, a vizsgálónak hátat fordítva, előrehajtott fejjel, vagy kényelmesen hanyatt fekve végezzük. Fájdalommal alig jár, kis kellemetlenséget jelenthet halántékcsonton át vizsgálás esetén az azonos oldali fülben hallható zümmögő hang, vagy a vizsgálóeszköz nyomásakor fellépő kis helyi fájdalom.

Nyaki erek color duplex UH vizsgálata (Carotis Doppler)

A vizsgálat az agyat ellátó nyaki nagyerek szűkületeit, elzáródásait, fejlődési rendellenességeit, sérüléseit képes vizsgálni. Ezen keresztül fontos információt kapunk az agy vérellátásáról. A vizsgálat a stroke-on (szélütésen) átesett betegek kivizsgálásának egyik alapmódszere. Ha a fő nyaki ütőéren súlyos szűkület igazolódik, akkor egy újabb stroke elkerüléséhez nyaki érműtétre is szükség lehet. Ennek pontos javallatához elengedhetetlen a pontos ultrahangos érvizsgálat. Magánklinikánkon ezt a legkorszerűbb, 2014-ben kifejlesztett vadonatúj PHILIPS Affinity 50 csúcskategóriájú készülékkel végezzük. Segítségével információt kapunk a nyaki érszűkületek mértékére, mésztartalmára, embolia- hajlamára, a véráramlás sebességére vonatkozóan. Az úgynevezett plakk analízis során azt elemezzük, hogy a talált elváltozás mekkora eséllyel fog egy levált kis rög elszabadulása, illetve kisebb ér elzárása révén agyemboliát, újabb stroke-ot okozni. Az ilyen esetek időben történő felismerése , és sok esetben műtéti „kitakarítása” életmentő lehet.
Sok esetben nem szűkületet, hanem elzáródást találunk, ami nem operálható. Ilyen esetekben is fontos azonban az ellenoldali erek és az agyon belüli nagyerek vizsgálata annak érdekében,hogy milyen kerülőutak alakultak ki az agy vérellátásának biztosítása érdekében.
A véráramlást az áramlás irányának és sebességének függvényében színekkel ábrázoljuk, többletinformációt kapva pl. a turbulenciáról (a vér kavargó áramlásáról), ami rögképződéshez, szűkülethez vezethet.
Nem utolsó sorban az is fontos, hogy következtetést tudunk levonni arra vonatkozóan, hogy egy szív-vagy érműtét, vagy más súlyos betegség miatti műtét során az altatásnak milyen kockázata van az agyi vérkeringésre nézve. Ennek vizsgálata minden nagyobb műtét előtt fontos lehet az altatási szövődmények megelőzésében.
A vizsgálatot hanyatt fekve, kényelmes pozícióban végezzük. A beavatkozás fájdalommentes, kockázata minimális az egyéb képalkotó vizsgálatok kockázatával összehasonlítva. Nagyon fontos, hogy a vérkeringésről nem statikus, hanem dinamikus képet kaphatunk az agyi véráramlására, az érfal mozgásokra vonatkozóan.
A vizsgálat kockázat nélkül ismételhető. Ha nyaki érszűkület mértéke enyhe fokú, akkor legkésőbb évente, ha az 50%-ot eléri, akkor legalább félévente ismételni szükséges. Azokban az esetekben, ahol felmerült az esetleges műtét szükségessége, a vizsgálat megismétlése akár háromhavonta is szükségessé válhat. Műtétek előtt egy-két nappal ugyancsak ismétlés szükséges, mert az érsebész ezzel fontos, a műtéti technika szempontjából döntő jelentőségű információhoz juthat.

Agyi UH

Pajzsmirigy és egyéb lágyrész UH

A pajzsmirigy lebenyek nagyságának mérése, a mirigyállomány esetleges göbeinek felderítése. Pajzsmirigy túlműködés, vagy alulműködés gyanúja esetén színes Doppler vizsgálattal ellenőrizzük a keringést. A mellékpajzsmirigy megnagyobbodásával járó folyamatok felismerése. A nagy nyálmirigyek közül az áll alatti- és a fültőmirigy vizsgálata történik, nyálkövesség, gyulladás, jó- illetve rosszindulatú daganatok ismerhetők fel. Minden esetben valamennyi nyaki nyirokcsomó-terület részletes áttekintése történik, kóros nyirokmirigy felkutatására.

Izom, izület, hasi, és kismedence UH

Hasi és végtagér color duplex UH

HD babamozi

2-3-4 D terhes és magzati diagnosztika