A vizsgálat javallata: A laktóz fruktóz szorbit és xilit érzékenység, gyanúja

h2 hidrogén kilégzéses teszt gastrolyzer

A hidrogén kilégzési teszt alapját annak a kifújt levegőben lévő hidrogén gáznak a mérése képezi, mely a tápcsatornában nem megfelelően megemésztődött és ezáltal bakteriális lebontásra kerülő szénhidrátokból származik.
A vizsgálat során tesztoldatot itatunk a pácienssel, mely oldott laktózt, fruktózt, szorbitot vagy xilitet tartalmaz, majd bizonyos időközönként méréseket végzünk a kifújt levegőből. A teljes vizsgálati időtartam körülbelül 120 perc. (A vizsgálatról ezen a linken tekinthet meg videót: https://youtu.be/DeaNaXi94HY)
A vizsgálat elemzése alkalmával összehasonlítjuk az első mérést (alap érték) az azt követő eredményekkel, emellett figyeljük, hogy mutatkoznak-e tünetek. Ilyen lehet például a hányinger, görcsös hasi fájdalom, puffadás és a hasmenés.

h2 hidrogén kilégzéses teszt

Laktóz kilégzési teszt leírása

A laktózzal végzett hidrogén kilégzési vizsgálat alkalmas a tejcukor intolerancia kimutatására. A laktóz (tejcukor) egy diszacharid (glükóz+galaktóz), melynek szervezetben történő lebontásához egy bizonyos enzimre (laktáz) van szükség, mely a vékonybél falának hámsejtjeiben termelődik. Enzim hiányában a laktóz nem bomlik le, így felszívódni sem tud. Továbbhaladva a vastagbél irányába, a laktózt végül baktériumok bontják le, aminek következtében nagyobb mennyiségű hidrogén szabadul fel, kerül be a véráramba, majd a tüdőbe, ahol a léghólyagocskák falán átdiffundálva kerül be a kilélegzett levegőbe, amit a műszer érzékel

h2 hidrogén kilégzéses teszt

Fruktóz, Szorbit, Xilit kilégzési teszt

A fentivel teljesen megegyező módon történik a vizsgálat csak a panaszoktól függően más tesztoldatot iszik a beteg. Ezen emésztési zavarok nem annyire közismertek, de ugyanolyan panaszokat okozhatnak, mint a tejcukor intolerancia.

h2 hidrogén kilégzéses teszt h2 hidrogén kilégzéses teszt h2 hidrogén kilégzéses teszt

h2 hidrogén kilégzéses teszt h2 hidrogén kilégzéses teszt h2 hidrogén kilégzéses teszt

Egyszerre csak egyik féle intoleranciát lehet vizsgálni, kivéve a fruktóz/szorbit vizsgálatot. Ennek az a magyarázata, hogy ez a kétfajta szénhidrát gyakran fordul elő ugyanabban a termékben (pl. gyümölcslevek) és a feszívódásuk a másikra is hatással lehet.

Előkészületek a kilégzési tesztre

h2 hidrogén kilégzéses tesztKerüljük a vizsgálat előtt!

  • Az esetleges vastagbéltükrözés után legalább 4 hétnek el kell telnie a vizsgálatig
  • 4 héttel: antibiotikumok
  • 2 héttel: probiotikumok
  • 2 nappal: hashajtók és székletfogók.
  • 1 nappal: puffasztó ételek (hüvelyesek, olajos magvak, szénsavas italok), kávé, alkohol

Laktóz érzékenység vizsgálata előtt kerülendők még a tej, tejtermékek, laktóz tartalmú ételek és italok (laktóz tartalmú gyógyszerek és rejtett laktóz tartalmú élelmiszerek is kerülendők)

Fruktóz érzékenység vizsgálata előtt a gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztása is kerülendő!
(Fogyasztható: sült vagy grillezett csirke, pulykahús vagy hal ízesítésként enyhén sózva, párolt fehér rizs, víz)

Vizsgálat napján:

  • szájvíz, dohányzás, rágózás, rúzs, szájfény, műfogsor ragasztó
  • 2 órával a vizsgálat előtt fogat mosni lehet, a fontos gyógyszereket kevés vízzel be lehet venni


A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni!

Helyes kilégzési technika: lehetőleg nyugodt kilégzés után mély levegőt kell venni azt bent tartani 15 másodpercig, majd ezt követően nem erőteljesen, de egyenletesen kell belefújni egy szívószálszerű csövön át a készülékbe egészen addig ameddig „elfogy nem fogy” a levegő. Ne lélegezzünk előtte mélyeket és ne akarjunk minél erősebben fújni!