Endoscopia (gyomor- és vastagbéltükrözés)

A vizsgálatot a 20 éves endoscopos tapasztalattal rendelkező gasztroenterológus szakorvos végzi, szintén képzett endoszkópos szakasszisztensek segítségével. A beavatkozásokat a legkorszerűbb technikával,, új Olympus Optera (170-es) típusú video-endoscopokkal végezzük, melyek országunkban még kevés helyen hozzáférhetők. Ezen műszerek NBI technikákkal is rendelkeznek, HD képalkotás és nagyításos lehetőség mellett. 
Ez a legfejlettebb technika lehetővé teszi a még igen korai nyálkahártyaeltérések felismerését (gyulladás, polyp), ezzel az esetleges komolyabb betegségek kialakulásának megelőzését , a már kialakult elváltozások korai felismerését. A vizsgálatokat igény szerint éberen, bódításban vagy teljes altatásban is tudjuk végezni, mely utóbbiak után 1-2 órás megfigyelést követően a beteg saját lábán, kísérővel távozhat. A bódítás során kétféle intravénás szert adunk, mely mellett az esetek legnagyobb részében nincs fájdalom, esetleg kis hasi feszülés léphet fel. Amennyiben a beteg kéri, lehetőség van teljes altatásra, melyet altatóorvos bevonásával végzünk. A vizsgálatok során képi dokumentáció készül, melyet archiválunk, így lehetőség nyílik a későbbi nyomonkövetésre. Igény esetén pendrivera ki tudjuk menteni az adatokat.

Gyomortükrözés

A gyomortükrözés során egy hajlékony, 9,4 mm átmérőjű hajlékony csövet juttatunk a nyelőcsövön keresztül a gyomorba illetve a nyombélbe. Az egészséges vagy betegségre gyanús (pl. Helicobacter pylori fertőzés vagy lisztérzékenység gyanúja esetén) területekből fájdalom nélkül szövettani mintát tudunk venni, illetve a polypokat el is tudjuk távolítani. Nyelőcső visszeresség esetén gyűrűzést (endoscopos ligatio) tudunk végezni. 
A gyomortükrözés ajánlott a következő panaszoknál: gombócérzés, nyelészavar (fájdalmas nyelés, falatelakadás), tartós csuklás, böfögés, savas érzés a szájban, a szegycsont mögötti nyomás, étkezések utáni korai teltségérzés, puffadás, ismeretlen eredetű hányások, hasi görcsök, fekete székürítés esetén.Ez a beavatkozás ismeretlen eredetű vérszegénység, fogyás, családban előforduló gyomordaganat, illetve lisztérzékenység gyanúja esetén szintén javasolt..

Vastagbéltükrözés

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) során egy hajlékony műszerrel (kolonoszkóppal) áttekintjük a teljes vastagbelet, sőt, amennyiben szükséges, a vékonybél utolsó szakaszába (terminális ileum) is bepillantást nyerünk
A vizsgálatot a régióban egyedülálló módon nem levegőbefúvással, hanem széndioxid gáz segítségével végezzük, mely a vizsgálatot követően gyorsan eltűnik a bélből. Így a vastagbéltükrözést követően a betegnek ez sokkal rövidebb ideig tartó kellemetlenséggel jár (puffadás, hasi feszülés), mint hagyományos esetben, A fent vázolt legfejlettebb technika lehetővé teszi a még igen korai nyálkahártyaeltérések felismerését (kezdeti polyp, daganat), és így esetleges komolyabb betegségek megelőzését vagy időben történő felismerését is. Az egészséges vagy betegségre gyanús területekből (gyulladásos bélbetegség kontrollja vagy pl. tartós hasmenés esetén mikroszkópikus colitis irányában) fájdalom nélkül szövettani mintát tudunk venni, illetve a polypok jelentős részét el is tudjuk távolítani. 
Ajánlott azoknál, akiknél a korábbi székelési rend megváltozott, a széklet elvékonyodott, véres széklet, székeléssel összefüggő fájdalom lépett fel, ismeretlen eredetű vérszegénysége, súlyvesztése van, illetve akiknél több elsőfokú hozzátartozónál vastagbél polypot, vagy daganatot találtak, továbbá olyanoknál, akiknél régebben vastagbél polypot távolítottak el, vagy vastagbéldaganaton estek át, valamint gyulladásos bélbetegségekben (Crohn betegség, colitis ulcerosa) szendevők időszakos kontrollja alkalmával. Ajánlott még azoknál, akiknek tartósan szorulása, vagy hasmenése van, állandó hasi fájdalma, puffadása illetve a családban fordult elő vastagbéldaganat. Javasoljuk továbbá minden egészségtudatos embernek, aki elmúlt 50 (40?) éves, tisztában van a szűrővizsgálatok jelentőségével, és a leghatékonyabban szeretné megelőzni a vastagbéldaganat kialakulását.

NBI (Narrow Band Imaging)

Fényszűréses technika, mely a vizsgált terület erezettségének pontosabb vizsgálatát teszi lehetővé. Segítségével a fényforrás a zöld és kék fény bizonyos spektrumával világítja meg a vizsgálandó területet, ezáltal elérve a kívánt hatást. A normál, fehérfényes képet kiegészítő megvilágítási lehetőség, nagyon nagy jelentőségű a kapillárisok, és a nyálkahártya struktúráinak tanulmányozásában, és a daganatos elváltozások korai felismerésében.

Vastagbélrák szűrővizsgálat

A vastagbéldaganat a legjobban szűrhető daganat, azonban az állami forrásból megszervezett lakosságszintű szűrés egyelőre várat még magára. Magyarországon évente 8500 ember betegszik meg, és több, mint 5000 ember hal meg vastagbélrákban - ez a második leggyakorib rosszindulatú betegség hazánkban (első a tüdőrák). A vastagbélrák sokáig tünetmentes, és csaknem kivétel nélkül jóindulatú polypokból alakul ki. A vastagbél tükrözés során a polypok eltávolításával a vastagbélrák megelőzhető, ill. még időben felfedezhető. Az időben felfedezett vastagbélrák teljesen meggyógyítható. A szűrővizsgálat életet menthet!

Hólyagtükrözés (cystoscopia)

A leggyakrabban végzett endourológiai beavatkozások egyike. Klinikánkon a vizsgálatot hajlékony, speciális optikai eszközzel, fájdalommentesen végezzük, amely arra ad lehetőséget, hogy az orvos belülről áttekinthesse a húgycsövet és a húgyhólyagot. A hólyagtükrözésre daganat gyanúja, és húgyúti szűkület tisztázása miatt kerülhet sor.

A vizsgálat menete

A páciens steril lemosás és műtéti izolálás után háton fekve helyezkedik el a vizsgáló asztalon. A húgycsőbe csúszást segítő és helyi érzéstelenítő oldatot fecskendezünk. Az endoszkópot a húgycsőbe vezetve, azt lassan előre tolva áttekintjük a húgycsövet, majd húgyhólyag belső felszínét, valamint a vesevezetékek beömlési helyeit. A vizsgálathoz szükséges látótér biztosítására a használt eszközön keresztül folyamatosan steril sóoldatot juttatunk a hólyagba.
A vizsgálat kb. 5 percet vesz igénybe, amelynek idejére a páciensnek egy speciális köpenyt kell felvennie. Ezen túl nem igényel különös előkészületet (lehet enni, inni, gyógyszereket bevenni), és nem okoz megterhelést.

Szövődmények, mellékhatások

Mivel a cystoscopia során a hólyagot steril oldattal töltjük fel, ennek hatására a beteg hidegséget, hólyagteltséget és vizelési kényszert érezhet. Fontos, hogy a vizsgálat alatt a beteg ellazítsa izmait.
A beavatkozás után ritkán előfordulhat véres vizelet ürítése, amely az eszköz bevezetésének következménye. Sok esetben tapasztalnak a páciensek enyhe égő érzést, elsősorban az első néhány vizeletürítést követően. Ezek a panaszok 1-2 nap elteltével csökkennek, megszűnnek.
A húgycső duzzadása következtében néhány napig előfordulhat, hogy a beteg nehezebben üríti vizeletét. A beavatkozás ritkán előforduló szövődménye a húgyúti fertőzés.

Hólyagtükrözést követő panaszok

Feltétlenül ismét orvoshoz kell fordulni, ha a hólyagtükrözés után a vizelet véres vagy alvadékot tartalmaz, és ez a helyzet nem múlik, illetve napokig fennáll; ha a páciens nem képes a vizelésre 8 óra elteltével; ha gyulladásra utaló tüneteket (pl. fájdalom, váladékozás, égő érzés) tapasztal.

Terheléses EKG

Holter (24 órás EKG)

Vérnyomás monitorozás (ABPM)

Sterilitás diagnosztika

Sterilitás kompex nőgyógyászati-andrológiai kivizsgálása

  • hormon statusz meghatározás
  • spermavizsgálat elvégzése
  • férfi genitáliák UH vizsgálata
  • petevezető átjárhatósági vizsgálat elvégzése UH-val

ENG-EMG

ENG (elektroneurográfia) vizsgálat

Ez a vizsgálat az idegek épségéről, működéséről ad információkat, amelyhez – erre kifejlesztett berendezés segítségével – elektromos áramot használunk. Az idegpályák mentén, a bőr felszínére helyezett elektródák segítségével ingereljük az ideget, ezzel mérhetővé válik az idegpályák vezetési sebessége. Normál esetben ez a sebesség 40-60 m/sec. Gyengébbé, lassabbá válik a jel, ha az ideg sérült, amelynek helye a vizsgálattal pontosan meghatározható.

Az ENG-vizsgálattal többek között a traumás idegsérülések, az alagút szindrómák (idegkompressziók), a gerincvelő-idegek, az ideggyökök károsodása, a környéki idegrendszer általános megbetegedései, a motoneuronbetegségek (ALS, spinalis izom atrophia) állapíthatók meg. A legjellemzőbb panaszok, amelyek indokolják az ENG vizsgálatot: a végtagok zsibbadásai, végtagfájdalmak, izomgyengeség, az izmok fogyása, érzéskiesés, fáradékonyság.

EMG (electromyográfia) vizsgálat

Ez a vizsgálat az izmok épségéről, működéséről ad információkat, amelyhez – erre kifejlesztett berendezés segítségével – elektromos áramot használunk. Vékony tűelektródát szúrunk a vizsgált izmokba, elektromos árammal ingereljük, és figyeljük az izom arra adott válaszát nyugalmi helyzetben, valamint mozgatás során. Elsősorban az izmok betegségeit, izomgyulladásait lehet így megállapítani. Sok esetben az ENG és az EMG vizsgálat együttes értékelése ad megfelelő információt a konkrét betegségről.

Az ENG- és EMG-vizsgálatok szükségesek az egyes ideg- és izombetegségek megállapításához. A perifériás idegrendszer állapotának fontos diagnosztikai eszközei. Alkalmazásukkal jól elkülöníthetők a mozgató idegsejtek, illetve az izom betegségei, és meghatározhatók az idegek megbetegedésének pontos helye, az idegkárosodások típusa.

Helicobacter pylori gyorsteszt

Helicobacter pylori fájdalmatlan diagnosztikája

- Helicobacter pylori kimutatása kilélegzett levegőből (Heliprobe):
Ezzel a módszerrel közel100 %-os megbízhatósággal tudjuk kimutatni az aktuálisan fennálló Helicobacter pylori fertőzést, fájdalmatlanul, megbizhatóan és gyorsan.
http://www.medmarket.hu/dokumentumok/heliprobe_betegtajekoztato.pdf

- Helicobacter pylori kimutatása gyomornyálkahártyából vett gyorsteszttel (Biohit Helicobacter UFT 300):
Ezzel a módszerrel gyomortükrözés során tudjuk a nyálkahártyából fájdalmatlanul vett mintából azonnal megítélni az aktuális Helicobacter pylori jelenlétet

Helicobacter pylori

A Helicobacter pylori rendkívül elterjedt kórokozó, a világ lakosságának felében megtalálható. A Helicobacter emberről emberre terjed, mikroszkópikus székletnyomokkal fertőzött étel útján, vagy olyan testrész, tárgy szájba vételével, amely hasonló módon fertőződött. Így könnyen előfordulhat, hogy a közvetlen családtagok, vagy az egy háztartásban élők átfertőzik egymást. Sokakat már csecsemő korban megfertőz a kórokozó.

A Helicobacter-fertőzötteknél jelentősen megnő egyes emésztőrendszeri betegségek kialakulásának esélye, a gyomorhuruttól kezdve egészen az olyan betegségekig, mint például például gyomor- és nyombélfekély vagy a gyomorrák. Persze nem minden Helicobacter fertőzött válik beteggé – ezt olyan faktorok határozzák meg, mint az idő, a környezet hatásai vagy éppen a beteg génállománya. Egyéb, nem gyomor-bélrendszeri betegségekben is szerepet játszhat, mint pl. a csalánkiütés vagy alacsony vérlemezkeszám.

A baktérium kipusztításához (eradikálásához) egyhetes gyógyszerkúra szükséges, melyet a gasztroenterológus vagy háziorvos rendel el.

Gyomorhurut, nyombél- és gyomorfekély esetén, bizonyos fajta gyomordaganatoknál kötelezően megvizsgálja azt a gastroenterológus, de miután a Helicobacter pylori viszonylag könnyen és egyszerűen szűrhető, így ajánlott megbizonyosodni saját fertőzöttségünkről különösen emésztőrendszeri panaszok esetén, illetve ha családunkban előfordult gyomor- és nyombélfekély, vagy gyomorrák.

--> Információ páciensek részére